Vista kan avlive anti-spionvarebransjen

Nye løsninger mot spionvare i Windows Vista kan på sikt fjerne livsgrunnlaget til en rekke selskaper.

Vista kan avlive anti-spionvarebransjen

Nye løsninger mot spionvare i Windows Vista kan på sikt fjerne livsgrunnlaget til en rekke selskaper.

Spionvare regnes blant de verste plagene brukere av dagens Windows-versjoner opplever. Normalt er det ikke vanskelig å unngå spionvare, men det krever at brukeren er relativt bevisst. De fleste for maskinen sin infisert av spionvare ved at de ukritisk godkjenner installasjon nettlesertillegg eller annen programvare som tilbys av lite seriøse leverandører.

Microsoft skal i neste utgave av Windows, Windows Vista, gjøre tre grep som skal kunne redusere spionvareproblematikken betydelig. De tre grepene er:

  • User Account Control: I motsetning til i dagens Windows XP, vil ikke nye brukere i Windows Vista ha administratorrettigheter som standard. Dermed vil ikke ondsinnet programvare kunne utnytte disse rettighetene til å installere seg selv, uten at brukeren spesifikt godkjenner dette gjennom å be om midlertidige administratorrettigheter.

  • Internet Explorer 7: Neste versjon av Microsofts nettleser vil kjøres i "beskyttet modus". Da vil nettleseren kun kunne skrive data til en egen mappe for midlertidige filer, med mindre den gis tillatelse til annet av brukeren.

  • Windows Defender: Microsofts antispionvare-verktøy, som skal kunne blokkere og fjerne spionvare som likevel har greid å trenge gjennom den øvrige beskyttelsen. Skal likevel ikke beskytte mot virus og ormer.

- Vi har fjernet et betydelig antall av angrepsvektorene forfattere av spionvare benytter i dag. Vi sier ikke at spionvare vil forsvinne helt på grunn av Windows Vista, men vi tror at vi vil gjøre en betydelig forskjell, sier Austin Wilson, en direktør i Microsoft Windows Client-gruppe, til News.com.

Ifølge analyseselskapet IDC hadde det globale markedet for antispionvareløsninger en verdi på 97 millioner dollar i 2004, en vekst på mer enn 240 prosent fra året før. Dette markedet kan fort velte i tiden etter lanseringen av Windows Vista.

- Ettermarkedet for antispionvare til Windows kommer til å tørke nesten helt inn, sier Andrew Jaquith, analytiker i Yankee Group, till News.com.

- Windows Defender kommer til å bli den vanlige antispionvare-motoren, ikke minst for forbrukere som har Vista-maskiner, sier han.

Jaquith får støtte av John Pescatore, analytiker i Gartner.

- Integrasjonen av Windows Defender i Windows Vista er på en måte den siste spikeren i den separate antispionvare-kisten, sier han, men tror ikke at markedet vil forsvinne over natten. Han tror ikke det er sannsynlig at brukerne umiddelbart vil oppgradere eller kjøpe seg en ny PC.

- Du vil ha et vindu på to-tre år før Vista har fått stor betydning for antispionvare, sier Pescatore.

Leverandørene av antispionvare har valgt ikke å se fullt så negativt på situasjonen.

- Jeg tror at alle disse operativsystemforbedringene kommer til å bli nyttige i kampen mot spionvare. Men jeg tror ikke det er en sølvkule, sier David Moll, administrerende direktør for Webroot, den største leverandøren av selvstendig antispionvare, til News.com.

Heller ikke Alex Eckelberry, president for Sunbelt, tror at Windows Vista vil stenge døren helt for spionvare.

- Det er en stor økonomisk fordel for spionvareforfattere og hackere i å forsette sin virksomhet, mener han.

Men både analytikerne og antispionvare-leverandørene er enig om at forfatterne av spionvare heretter må bli smartere og enda flinkere til å narre ofrene.

Til toppen