Vista kan få ny sjanse

Mens forbrukere venter på Windows 7, er det tegn på at bedrifter gjør seg klare for Vista.

Vista kan få ny sjanse

Mens forbrukere venter på Windows 7, er det tegn på at bedrifter gjør seg klare for Vista.

Under ti prosent av verdens bedrifts-pc-er benytter Microsofts to år gamle operativsystem, Windows Vista. Det skriver analyseselskapet Forrester i en ny rapport. Andelen er høyest i Nord-Amerika, hvor omtrent hver tiende bedrifts-pc har Windows Vista installert. I Europa og resten av verden er andelen 9 prosent.

Nettstedet Microsoft Watch har fått tilgang til hele Forrester-rapporten og skriver i denne artikkelen at drøyt 70 prosent av bedrifts-pc-ene benytter Windows XP, mens mellom 13 og 14 prosent benytter noe enda eldre.

To prosent av verdens bedrifts-pc-er har Linux installert, mens Mac har en andel på mellom 2 og 4 prosent, høyest i Nord-Amerika og lavest i Europa.

Den kanskje viktigste delen av undersøkelsen, som forteller om bedriftenes eventuelle planer om å ta i bruk Windows Vista, kan være sterkt preget av to faktorer som kan være av stor betydning.

Intervjuene i forbindelse med undersøkelsen ble gjort allerede i august og september i fjor. Dette var før finanskrisen virkelig begynte å gjøre utslag i IT-bransjen. Det var også før andre enn helt spesielle Microsoft-kunder fikk se Windows 7.

Den økonomiske nedturen kan føre til at bedrifter likevel hopper over Vista.
Den økonomiske nedturen kan føre til at bedrifter likevel hopper over Vista.

Det er liten tvil om at den svakere økonomien vil påvirke bedriftenes planer om å oppgradere pc-parken. Dette, kombinert med at testversjonene av Windows 7 kan ha overbevist mange om at operativsystemet er verdt å vente på, kan bety at organisasjoner som i undersøkelsen har oppgitt at de har hatt planer om å ta i bruk Windows Vista, i stedet venter på bedre tider og Windows 7.

Men regnestykket omfatter også faktorer som at Microsoft leverer Windows 7 omtrent som lovet, det vil si omkring årsskiftet 2009/2010, og at bedriftene ikke allerede har så gammel maskinvare at den ikke kan brukes i ytterligere ett til to år. Det er lite trolig at en stor andel av bedriftene velger å ta i bruk Windows 7 så snart den er tilgjengelig. De fleste vil teste operativsystemet både lenge og grundig før det rulles ut i bedriften.

Mange selskaper har også etter lanseringen av Windows Vista investert pc-er med Windows XP. Disse har trolig maskinvare som holder til Windows 7 er klar og ferdigtestet.

Ifølge tallene fra tidlig i fjor høst, hadde omtrent 14 prosent av selskapene planer om å rulle ut Windows Vista i 2009. Omtrent like mange, 13 prosent, hadde planer om å gjøre dette i 2010 eller senere. En større gruppe, på 15 prosent (19 prosent i Europa) oppga allerede på dette tidspunktet at de ville vente på Windows 7. Av de andre hadde 22 prosent ingen planer overhodet, mens 6 prosent ikke kunne svare på spørsmålet.

Det er uklart hva de øvrige 30 prosent av selskapene har svart, det kommer ikke fram i artikkelen til Microsoft Watch. Trolig inkluderer denne gruppen selskaper som allerede har tatt i bruk Windows Vista, eller selskaper med planer om å beholde eller ta i bruk et annet operativsystem enn Windows Vista.

    Les også:

Til toppen