Vista kan fritt flyttes fra PC til PC

Vista kan fritt flyttes fra PC til PC

Microsoft har strammet inn mye, men lover de å låse opp en viktig sperre i Windows.

Mange har kritisert Microsofts lisensregler for til tider å være overdreven rigide. Kritikken har kommet spesielt høylytt fra entusiastiske PC-byggere som foretrekker å bygge og oppgradere sin egen PC, fremfor å kjøpe ferdig konfigurerte maskiner fra kjente merkevareleverandører.

Disse kundene har slitt med Microsofts Windows Activation System, som er ment å sikre Microsoft mot at brukere installerer samme operativsystem på flere maskiner. Problemet for PC-bygger entusiastene er at dette systemet detekterer om maskinvarekonfigurasjonen forandres, og hvis det gjøres for mange ganger, blir systemet låst.

Nå snur Microsoft helt rundt med privatversjonene av Windows Vista. Reglene endres slik at man kan flytte Vista-lisensen fra maskin til maskin så ofte man vil.

Lisensendringen blir gjeldende for:

  • Windows Vista Home Basic
  • Windows Vista Home Premium
  • Windows Vista Business
  • Windows Vista Ultimate

Microsoft sier at den drastiske endringen kommer som et resultat av mange tilbakemeldinger fra selskapets kunder.

– Vi har lyttet til tilbakemeldinger fra kundene våre og besluttet å endre lisensbetingelsene på et punkt. Endringen innebærer at du klan flytte fullversjoner av Windows Vista til en ny maskin så mange ganger du vil, sier Espen Pettersen, Direktør Windows Client i Microsoft Norge.

Selv om Microsoft nå åpner opp for å flytte Windows-lisensen fra maskin til maskin, er de samtidig klar på at man fortsatt bare får lov til å installere operativsystemet på én maskin av gangen.

– Lisensen kan fortsatt bare brukes på én PC av gangen, sier Pettersen.

I lisensbetingelsene står det nå:

«You may uninstall the software and install it on another device for your use. You may not do so to share this license between devices.»

I forbrukermarkedet kan man kjøpe to forskjellige Windows lisenser, OEM eller fullpakke.

En OEM-lisens (Original Equipment Manufacturer) kan bare kjøpes sammen med en essensiell maskinvarekomponent (for eksempel hovedkort) eller en ferdig oppsatt maskin. Denne er som regel markant billigere enn fullpakkelisensen, men den kan fortsatt ikke flyttes mellom maskiner.

En fullpakkelisens er en fullverdig Windows-lisens som kommer i en separat pakke. Fra og med Windows Vista kan den flyttes mellom maskiner.

Lisensendringen gjelder ikke dagens versjon, Windows XP.

Til toppen