Vista minner deg om moren din

Ingen voksne liker å bli kommandert, spesielt ikke av en boks de selv eier. Her er et par irriterende sider av Vista:

Ingen voksne liker å bli kommandert, spesielt ikke av en boks de selv eier. Her er et par irriterende sider av Vista:

I kampen mot hackere og mer uskyldige, men likevel alvorlige IT-problemer, tyr programvare-bransjen til stadig mer automatikk. Brukere må få hjelp til å tolke og sortere sikkerhetstrusler.

De bør også få hjelp til en del andre ting, men ekspertbrukere må kunne skru av automatikken. Dette er en fin balansegang og her går Microsoft for langt med Windows Vista.

Avanserte brukere som vet hva de holder på - og dem er det mange av - blir ikke bare irritert, men direkte forbannet når de møter en del av advarslene og nei-beskjedene i Vista. Noe av automatikken i Vista bør du overstyre når du er eier og administrator.

Her er noen av de absolutte nei-meldingene Vista har servert oss:

Etter å ha installert og brukt Vista i nesten to uker, opplever vi ofte at harddisken over lange perioder ligger i femtegir. Årsaken er indekseringen som skal øke farten når du søker etter filnavn og innhold i filene. Men hovedindekseringsjobben ble gjort rett etter vi installerte og det skulle være unødvendig å bruke disken hele tiden - det bråker og hvis det skjer på en bærbar PC spiser det fort av batteri-levetiden.

Vi gjorde derfor et søk i hjelpesystemet på Vista og fikk følgende forbløffende beskjed fra Microsoft:

Can I turn the Windows search index on or off? No, the index can't be turned off or paused, skriver Microsoft i hjelpesystemet.. Indekseringen påvirker generelt ikke ytelse, skriver Microsoft.

Det er en helt uaktuell melding til en PC-eier. Du kan gi meg en advarsel om at jeg nå forsøker å slette hele Windows-mappen, men jeg nekter å godta et absolutt nei.

Hadde beskjeden om indekseringen stemt, hadde Microsoft låst fast brukerne på sitt søkeprodukt og i praksis utelukket bruk av for eksempel Yahoo eller Google Desktop Search. Det er nettopp slike tiltak Microsoft har vært tiltalt av EU og amerikanske myndigheter for en rekke ganger.

Svaret er heller ikke riktig. Det er bare å gå til oppgavebehandling der du kan deaktivere alle typer tjenester permanent, deriblant indekseringen.

Et annet eksempel vi har møtt i Vista er at vi ikke får laste ned filer og lagre dem på toppnivå på hovedharddisken (C:\). Vi har også fått lignende meldinger når vi forsøker å kopiere filer til rot. Hvorfor gir ikke Vista noen forklaring på, ei heller noen mulighet til å låse opp.

Vi får også en advarsel om at Vista har blokkert noen programmer fra å starte, men ingen klar beskjed om hvilke og ikke minst hvorfor.

Automatikk er fint, men dette må balanseres. Kundene må føle at de er sjefen og har kontroll. Leverandører har ingen rett til å påtvinge brukere noe eller utelukke andre konkurrerende løsninger.

Et kanskje glemt eksempel tjener til å minne om hvordan det går når du forsøker å lure eller overstyre kundene dine. Husker du når kampen om lyd og video på PC stod mellom tre aktører, ikke to som i dag? Realaudio var store under dotcom-årene og konkurrerte med Microsoft og Apple.

Men etterhvert begynte installasjonsprogrammet til Realaudio å bli noe erfarne IT-brukere skydde som pesten. Programmet installerte seg over alt, selv om du hadde sagt nei og nå er Real i praksis historie.

Her kan du lese vår kommentar fra 2004 om Real: Slik gravlegger du deg selv.

Skriv et debatt-innlegg her dersom du kjenner til andre ting administratorer ikke får lov til å gjøre i Vista.

Til toppen