FORBRUKERTEKNOLOGI

Vista oppgraderes ikke før til neste år

Service Pack 1 til Windows Vista blir kjempediger og kommer ikke i år.

30. aug. 2007 - 09:54

I juni i år sa Microsoft at den første «service Pack» (SP1) til Windows Vista ville komme innen utgangen av 2007. Dette var ikke et tilfeldig utsagn, men et forpliktende løfte nedfelt i rettslige dokumenter knyttet til selskapets forlik med Google, der det også ble lovet å imøtekomme Googles innvendinger mot at Vista favoriserte Microsofts søketjenester.

I går kunngjorde Microsoft at Vista SP1 ikke kommer før i første kvartal.

Meldingen kom på den offisielle Vista-bloggen: Announcing Windows Vista Service Pack 1 Beta. Det er også publisert en Windows Vista Service Pack 1 Beta White Paper.

Beta-utgaven av SP1 skal i første omgang bare gjøres tilgjengelig for 10.000 utvalgte testere. En engere gruppe har allerede fått tilgang til en tidlig utgave av denne betaen.

SP1 skal levere ikke først og fremst levere nye egenskaper, men forbedre og utvide eksisterende funksjonalitet.

Microsoft fordeler nyhetene i tre kategorier:

  • Bedre pålitelighet, sikkerhet og ytelse
  • Bedre drift, blant annet enklere håndtering av BitLocker
  • Utvidet støtte for nye standarder innen maskinvare, som EFI («extensible firmware interface», en kommende erstatning for BIOS), og exFAT (et filsystem for utskiftbar lagring)

Alle fikser som har vært levert til Vista siden lanseringen i januar, skal inn i SP1, og faller i kategorien for bedre pålitelighet, sikkerhet og ytelse.

Et viktig tilskudd innen sikkerhet er et programmeringsgrensesnitt som tredjepartsleverandører kan bruke for å overkomme noen av sperrene rundt kjernen til 64-biters Vista. Dette imøtekommer innvendinger fra leverandører av sikkerhetsløsninger, blant annet Symantec.

Andre forbedringer gjør fjernarbeid sikrere og åpner for nye metoder innen autentisering.

Microsoft sier at SP1 vil inneholde forbedringer som skal avverge systemkrasj. Det skal bli blant annet bli færre problemer med nye grafikkort, bedre håndtering av flere skjermer fra bærbare PC-er, og mer pålitelig «sove-funksjon». Det skal gå raskere å vekke PC-er, Internet Explorer skal gå kjappere, batterier på bærbare PC-er skal vare lenger, og påloggingsrutinen skal akselereres.

BitLocker skal kunne kryptere flere lokale diskvolumer, altså ikke bare C, men også D, E og så videre. IT-avdelinger skal gis større muligheter til å styre regler for brukernes rettigheter og muligheter.

SP1 blir en enorm oppgradering: De første prøvebeta-utgavene skal være på hele 1 GB, altså mer enn 30 prosent større enn hele Windows XP. Installasjonen av SP1 vil kreve minst 7 GB ledig plass på harddisken.

Flere bedrifter og organisasjoner antas å ville utsette Vista til SP1 er klar, for å slippe unna barnesjukdommene operativsystemet har.

Forsinkelsen av SP1 vil derfor virke negativt på Microsofts omsetning i år. Selskapets talspersoner innrømmer i amerikanske medier at SP1 har «psykologisk» betydning for bedrifter som tenker å oppgradere fra Windows XP til Vista.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.