Vista skal beskytte data bedre mot omstart

Windows Vista vil inneholde flere løsninger som skal å gjøre installasjon av feilfikser tryggere og mindre ubekvemt.

Windows Vista vil inneholde flere løsninger som skal å gjøre installasjon av feilfikser tryggere og mindre ubekvemt.

Nå som lanseringen av Windows Vista ikke er mer enn et drøyt år unna, har Microsoft begynt å fokusere mer på de mindre, men kanskje mest nyttige nyhetene som skal komme i det nye operativsystemet. Tidligere har det vært mest fokus på sentrale undersystemer som Windows Presentation Foundation (WPF), tidligere kjent som Avalon, og Indigo, systemer som først og fremst er rettet mot programvareutviklere.

Nå har selskapet lekket litt mer på sløret om en teknologi selskapet har gitt kodenavnet Freeze Dry. Den er ifølge eWeek designet for å lagre data og applikasjonstilstander når IT-avdelinger utfører fjernstyrte oppdateringsjobber på kveldstid eller i helgene. Dette er nyttig for brukere som i praksis aldri skrur av maskinene sine når de forlater jobben, kanskje med flere dokumenter åpne som inneholder endringer som ikke er blitt lagret.

I en pressemelding sier Neil Charney, PR-direktør for Microsoft Windows Client Division, at Freeze Dry vil ta i bruk omstartshåndtereren i Windows Vista. Denne skal redusere antallet låste filer under oppdateringsprosessen og redusere antallet omstarter ved å frigjøre filer som må oppdateres under feilfiksinstallasjonen.

    Les også:

- Noen oppdateringer kan installere en ny versjon av en fil selv om den gamle filen er i bruk av en annen applikasjon. Windows Vista erstatter automatisk den aktuelle filen neste gang applikasjonen startes på nytt, sier Charney.

- Operativsystemet skal også kunne avgjøre om en applikasjon benytter filer som må oppdateres, lagre applikasjonens data, lukke applikasjonen, oppdatere filen og så starte applikasjonen på nytt.

Freeze Dry skal dermed kunne redusere antallet nødvendige omstarter i forbindelse med oppdateringer og installasjon av programvare. Dette er løfter som ikke bare er gode nyheter for bedriftsbrukere, men også vil kunne glede privatbrukerne. Målet til Microsoft er å halve antallet omstarter i forhold til Windows XP.

Enda viktigere er det nok likevel at teknologien kommer til serverutgaven av Longhorn. De er ikke kritisk at en brukers PC må startes på nytt i blant, selv om det er irriterende. En server derimot, bør definitivt ha så lite nedetid som mulig, uansett om nedetiden er planlagt eller ikke.

Til toppen