Vista skal pensjonere BIOS

Vistas første service pack blir over en halv gigabyte stor, men den gir store forbedringer.

Vista skal pensjonere BIOS
Bilde:

Microsoft har utgitt en foreløpig oversikt over de fleste av nyhetene som kommer i den første servicepakken til Windows Vista. Listen er svært omfattende.

Blant de nyhetene som kan få stor betydning for mange, er at Windows Vista omsider får støtte for UEFI (Unified Extensible Firmware Interface). Dette er et standard grensesnitt for 64-bits PC-er som vil kunne erstatte den foreldete BIOS-en i dagens PC. UEFI benyttes i dag av blant annet Apple i selskapets nyere Macintosh-maskiner.

UEFI-støtten skal gjøre det mulig å installere Windows Vista på harddisker formatert med GUID Partition Table (GPT), samt startes opp og vekkes fra dvale ved å benytte UEFI-basert firmware. I tillegg skal Vista få støtte for x86-EFI-basert oppstart via nettverk.

Inkludert er også muligheten til å lage en enkelt DVD-plate som skal støtte oppstart både BIOS- og EFI-baserte PC-er.

    Les også:

Vista skal også få støtte for exFAT (Extended File Allocation Table), et filsystem som per i dag bare støttes av Windows Embedded CE 6.0. Filsystemet er først og fremst ment for å brukes sammen med flashminnebaserte lagringsenheter og konsumentelektronikk. Sammenlignet med tidligere utgaver av FAT skal exFAT blant annet åpne for større lagringsenheter og langt større filer.

Nytt er også støtte for Secure Digital Advanced DMA (SD ADMA). Dette er en ny mekanisme for dataoverføring som trolig vil bli støttet av kommende kontrollere for minnekort av SD-typen. Dette skal gi forbedret overføringshastigheter og redusere belastningen på CPU-en.

SP1 vil også inkludere støtte fro Direct3D 10.1, en mindre oppdatering til programmeringsgrensesnittet for 3D-applikasjoner og spill. Spesifikasjonen støttes foreløpig bare av noen få grafikkprosessorer.

I tillegg til dette og annen utvidet maskinvarestøtte, inkluderer SP1 til Windows Vista både tidligere utgitte oppdateringer og såkalte hotfixer, det vil si feilfikser som tidligere er utgitt med begrenset tilgjengelighet. En oversikt over disse finnes her.

Mange av driverne som i dag følger med Windows Vista skal ha blitt oppdatert i SP1 fordi de er vanlige årsaken til heng og krasj.

På ytelsessiden lover Microsoft forbedringer, men disse vil variere fra PC til PC. Tidlige tester tyder på at man ikke bør være altfor optimistisk. Omtrent 29 til 25 prosent av forbedringene har blitt eller vil bli gjort tilgjengelig separat via Windows Update i forkant av utgivelsen av servicepakken.

Ytelsesforbedringene gjelder en rekke områder. De største problemene har vært knyttet til kopiering og flytting av filer, både lokalt og mellom maskiner. Beregningen av hvor lang tid en kopiering vil ta, skal være redusert til å ta omtrent to sekunder.

Det loves kortere forsinkelser ved gjenoppvåkning fra ulike hvilestadier, samt at Internet Explorer 7 på noen Javascript-intensive nettsteder skal få tilsvarende ytelse som tidligere versjoner av nettleseren.

IPsec skal få støtte for en rekke nye kryptografialgoritmer. Dette inkluderer SHA-256, AES-GCM og AES-GMAC for ESP, og AH, ECDSA, SHA-256 og SHA-384 for IKE og AuthIP.

Vista skal med SP1 rapportere den faktiske minnemengden i PC-en i stedet for bare den andelen som er tilgjengelig for operativsystemet.

Antallet ganger brukeren må bekrefte sine hensikter ved opprettelse eller omdøping av mapper i et beskyttet område dersom UAC (User Account Control) er aktiv, skal reduseres fra 4 til 1.

Microsoft lover dessuten at Windows Vista skal få støtte for «hotpatching», noe som vil åpne for at visse Windows-komponenter kan oppdateres mens de fortsatt er i bruk i en aktiv prosess. Dette gjør at det ikke vil være nødvendig å starte Windows på nytt etter at disse oppdateringene er blitt installert.

SP1 til Vista ble i går tilgjengelig i en offentlig testutgave (Release Candidate). Testversjonen gjøres tilgjengelig i Windows Update ved at brukeren kjører skriptfilen som kan lastes ned via denne siden. Testversjonen skal være tilgjengelig på 36 ulike språk.

Den endelige utgaven av SP1 ventes å bli inntil 550 MB stor, men denne inkluderer alle de 36 språkene. De fleste som laster ned servicepakken via Windows Update kan greie seg med en fil på omtrent 65 megabytes.