Vista vil gjøre eget spionvern avleggs

Yankee Group tror Windows Vista vil avskaffe behovet for eget spionvern og brannmur, noe som vil ramme hele sikkerhetsbransjen.

Yankee Group tror Windows Vista vil avskaffe behovet for eget spionvern og brannmur, noe som vil ramme hele sikkerhetsbransjen.

Analyseselskapet Yankee Group skal i dag offentliggjøre en rapport om hva slags innvirkning neste utgave av Microsoft Windows, Vista, vil få på markedet for tilleggsprodukter innen IT-sikkerhet for PC-er. Hovedpunktene i rapporten er lekket ut til News.com.

I rapporten heter det at Vista langt på vei vil avskaffe behovet for å kjøre eget spionvern og brannmur: For de aller fleste brukerne vil Vistas innebygde spionvern Windows Defender samt den integrerte Windows Firewall være tilstrekkelig til å redusere risikoen til et akseptabelt nivå.

Hvis Yankee Group har rett vil brukerne få en enklere hverdag, men store deler av sikkerhetsbransjen, for eksempel norske Norman, vil miste mye omsetning.

Vista vil ikke få eget antivirus: Her vil Microsoft ty til en ny abonnementsordning, Windows Live OneCare, som amerikanske brukere vil få tilgang til fra juli. Denne ordningen vil tilby ulike løsninger for brukere og bedrifter, og vil omfatte teknologi fra flere av Microsofts partnere, blant dem norske Norman.

Derimot vil Vista få egne løsninger for rettighetsstyring og kryptering av dokumenter. Yankee Group beskriver disse som tilstrekkelige for individuelle brukere og små organisasjoner, men at større organisasjoner vil ha behov for tredjepartsprodukter, blant annet for å gjøre drift og administrasjon enklere.

Yankee Group ser videre for seg at Vista vil redusere tallet på kritiske sårbarheter med opptil 80 prosent. De venter også at sårbarhetene i Vista blir mindre alvorlig enn dem i Windows XP.

En egenskap ved Vista som analytikerne i Yankee Group stiller seg kritisk til, er User Account Control. Hensikten med denne er at brukerne til daglig skal kjøre med færre privilegier, slik at de må ta spesielle grep dersom de skal for eksempel installere ny programvare. Dette vil hindre ondsinnet kode fra å lure seg inn i PC-en. Yankee Group mener Microsoft har løst dette på en måte som vil irritere mange brukere.

Yankee Group avslutter med en anbefaling til bedrifter om å drøye til 2008 før de for alvor går over til Vista.

Til toppen