Vista vil i seg selv ikke kutte kostandene

Vista vil i seg selv ikke kutte kostandene

Vista vil ikke redusere IT-kostandene mye - med mindre man gjør upopulære endringer, mener Gartner.

I dag går startskuddet for salget av Vista i Norge - nå er Vista klar på norsk i alle versjoner, selv om det vil gå helt frem til april før aktører som HP leverer alle sine maskiner med ferdig installert norsk Vista.

digi.no har tidligere omtalt erfaringene med Vista til den store energiselskapet Hafslund, for Hafslund har testet Vista sammen med Ergogroup siden tidlig i fjor. Ergogroup påstod at Hafslund skulle bytte over så fort som mulig, men i etterkant viser det seg at Hafslund skal ta seg god tid og ikke er så sikre på besparelsene.

Les: Usikre på om Vista gir nok fordeler.

Det samme sier nå Gartner. På lanseringsdagen for alle Vista-versjonene, har Gartner lagt frem en bunke analyser til sine kunder, store og mellomstore organisasjoner som skal ha råd om IT-bruk og investeringer.

Den viktigste av disse analysene er gjennomgangen av besparelser. Gartner har sett på totalkostnaden av å eie PCer med forskjellige Windows-versjoner. De såkalte TCO-analysene til Gartner er berømte, for det var de som avslørte alle de skjulte kostnadene som kommer etter at en PC er kjøpt inn.

Gartners hovedkonklusjon er at organisasjoner som hører på Microsoft og forventer seg store besparelser vil bli skuffet. Det er noe å spare på Vista, men de største fordelene vil komme med administrasjonsgrep som Vista i seg selv ikke gir, men dog gir mulighet til.

Gartner påpeker at følgende funksjoner i Vista kan gi spare penger. Det er altså snakk om funksjoner som kan øke sikkerhet og redusere heft og plunder, ikke funksjoner som i seg selv øker produktiviteten:

- Bedre utviklingsmetoder og en mer lagdelt operativsystem vil gi mindre feil og bedre sikkerhet

- User Account Control (UAC) vil øke sikkerheten

- Forbedret Internet Explorer

- Bedre verktøy for å finne feil

- Bitlocker harddisk-kryptering

- Shadow File Copy - lager kopier av alle filer og tar vare på eldre versjoner

- Innebygget malware-beskyttelse og brannvegg.

Dette er likevel i seg selv ikke nok til å rettferdiggjøre en oppgradering til Vista. Når Vista blir modent, mener Gartner at Vista vil redusere totalkostnadene for å eie en PC med 6,4 prosent i forhold til Windows XP.

Og totalkostnadene er høye: En typisk bærbar datamaskin koster 36.000 og 22.600 kroner å eie en PC når man tar med brukerstøtte, IT-administrasjon og andre skjulte kostander. Og dette er med amerikanske time-priser.

Regnestykket går først i pluss når man legger om måten man administerer PCene sine.

Det er først når tar i bruk mulighetene til å kjøre Windows uten administrator-kontroll at man virkelig sparer penger. Det var stort sett ikke mulig med XP, men kan i større grad gjøres med Vista.

Sentral-administerer man PC-parken tungt og tar fra brukerne mye privilegier, kan man spare mer enn 13 prosent på det totale PC-driftsbudsjettet med Vista. Gartner har påpekt dette mange ganger før, men med Vista og teknikker User Account Control (UAC) som blir det mer praktisk mulig.

Analyseselskapet påpeker dog at dette ofte er upopulært hos de ansatte og krever en grundig "kulturendring" i organisasjonen før man kan innføre det.

Gartners kostandsanalyser baserer seg dessuten på stordriftsmulighet mindre bedrifter i ofte ikke vil kunne hente ut i samme omfang.

Til toppen