Vista vil redusere PC-regningen dramatisk

Vista vil redusere PC-regningen dramatisk

IT-sjefer bør juble over Vista. Ergogroup peker ut to nyheter som vil spare bedrifter for store summer.

Etter å ha prøvd den ferdige versjonen av Vista i en uke, skrev digi.no nylig at nyhetene er ikke så mange. (Se sak i boksen til høyre). Men det er for den enkelte bruker.

Under panseret ligger det en lang rekke nyheter som vanlige brukere ikke ser, de er laget for IT-sjefene.

Posten-eide Ergogroup er av Norges største aktører på outsourcet IT-drift og drive hele PC- og server-parken for en lang rekke kunder, blant annet strømselskapet Hafslund.

Hafslund har bestemt seg for å ligge langt fremme på teknologi og Ergogroup har derfor sammen med selskapet testet Vista siden i våres. Planen er at Hafslund skal ta i bruk Vista så fort som mulig.

Under en presentasjon i forbindelse med lanseringen på fredag, la Ørnulf Kiær, sjef for datatjenester hos Ergogroup, frem en lang listen av nyheter i Vista de mener store IT-kunder vil ha glede av.

Kiær har en klar konklusjon: Utnytter en litt større bedrift alt som ligger i Vista, vil de kunne redusere totalkostandene for sin PC-park mye.

- Det vil forunder meg om besparelsen er blir mindre enn 20 prosenter, selv for ganske små organisasjoner, mener Kiær.

Kiær mener besparelsene hovedsaklig kommer fra to teknikker: Imaging og lavere lisenskostnader.

Imaging brukes av større kunder for å lage ferdig harddisker til sine brukere. Når PC feiler, slipper man å bruke mye tid på feilsøking - man sletter hele harddisken og kopierer inn det riktige harddisk-imaget. Imaget innholder riktig innstillt Windows og programmene brukeren ellers skal ha, for eksempel Office. Dermed slipper man også en tidkrevende vanlig installering.

Men med XP måtte imagene skapes gjennom vanlig installering, manuelt en for en ved å installere XP på riktig maskin og så kopiere alt på harddisken.

- Hos en vanlig kunde er det såpass mange maskiner at vi fort har 30 forskjellige imager. Hos en kunde har over 100. Når det kommer en Windows-patch eller oppgradering, må alle imagene oppdateres manuelt. Det er dette vi bruker mest tid på, forteller Kiær til digi.no.

Vista forenkler denne jobben voldsomt: Et image er bare en XML-fil man har redigert. Med et enkelt verktøy kan en maskin gjenskapes med riktig konfigurasjonsfil og en helt standard Vista-DVD. Man slipper å skape, kopiere og vedlikeholde hvert enkelt image, forteller Kiær, noe som vil gi store besparelser.

Den andre store nyheten i Vista, mener Ergogroup, er at det følger med så mye programvare man i dag må betale for. Kiær lister opp fem viktige ting:

- Harddisk-kryptering

- En god nok brannmur

- VPN-klient

- Programvare for synkronisering

- Backup/restore-programvare

Tidligere har det vist seg at de store kundene ofte avventer å ta i bruk en ny versjon av Windows inntil hvert fall første oppgradering kommer. Men Kiær mener dette ikke er nødvendig nå.

- Vi synes kvaliteten på Vista er veldig god, den er bedre enn Windows XP da den ble lansert, mener han.

Til toppen