Vistas «Clippy» strupes i Windows 7

Microsofts legendariske plageånd Clippy ble dumpet. Vistas UAC-funksjon slipper med skrekken, men tones ned.

Vistas «Clippy» strupes i Windows 7

Microsofts legendariske plageånd Clippy ble dumpet. Vistas UAC-funksjon slipper med skrekken, men tones ned.

Microsoft slipper stadig litt informasjon om selskapets neste operativsystem for PC-er, som foreløpig kalles Windows 7. En testversjon av det kommende operativsystemet skal gjøres tilgjengelig for mange i slutten av måneden.

Det hittil siste temaet som har blitt tatt opp i den offisielle Engineering Windows 7-bloggen til Microsoft, er User Account Control (UAC), den meget omdiskuterte sikkerhetsfunksjonen som ble innført med Windows Vista. Hovedfunksjonen til denne er å spørre brukerne om det er greit at programvare gjør endringer på systemnivå, det vil si ting som kan påvirke alle brukerkontoene på maskinen.

Det UAC har blitt kritisert for, er at brukeren i blant må svare ja på det omtrent det samme flere ganger etter hverandre for å få utført handlinger som å installere et program lastet ned fra nettet eller å få slettet en fil som kanskje ved en feil har havnet i systemmappe på harddisken.

Microsoft Office' «Clippy» har takket for seg.
Microsoft Office' «Clippy» har takket for seg.

Enkelte har sammenlignet UAC med «Clippy», den binderslignende figuren som skulle hjelp brukerne av Office 97 og nyere, men som var til langt mer irritasjon enn nytte. Clippy og de andre figurene som var en del av «Office Assistant»-funksjonen i Microsoft Office, forsvant helt med Office 2007.

I blogginnlegget skriver Microsofts Ben Fathi at Microsoft ikke har gjort det enkelt for brukerne.

- Dialogene er ikke enkle å tyde og de er ofte ikke enkle å huske. I en labundersøkelse vi har utført, kunne bare 13 prosent av deltakerne komme med spesifikke detaljer om hvorfor de har sett en UAC-dialog i Vista, skriver Fathi.

Riktignok skal antallet henvendelser til brukerne være kraftig redusert siden Vista ble lansert. Dette skyldes for en stor del at mye programvare er blitt skrevet om slik at den ikke krever administratorrettigheter, men også at en del Windows-oppgaver ble skrevet om i forbindelse med Service Pack 1.

Likevel var antallet programmer, installasjonsprogrammer og andre oppgaver som genererer en dialog ha vært over 168.000 i august i år. Det opprinnelige antallet var på over 775.000, ifølge Microsoft.

I blogginnlegget lover Fathi at Microsoft lytter til brukerne av Windows Vista og at UAC-funksjonen skal forbedres i Windows 7.

Dette innebærer blant annet en reduksjon av unødvendige eller dublerte dialoger i Windows og økosystemet rundt, slik at de kritiske varslene lettere kan identifiseres. Brukerne loves også bedre, tryggere og mer åpenbar kontroll over sine systemer. Blant annet vil administratorer kunne bestemme utvalget av varsler og dialogbokser som skal kunne mottas. Dessuten skal det tilbys ytterligere og mer relevant informasjon i brukergrensesnittet enn det som gjøres i dag.

- Vi vil forbedre dialogbrukergrensesnittet slik at du bedre kan forstå og gjøre mer velbegrunnede valg, skriver Fathi.

Interne tester blant Microsoft-ansatte viser at andelen av testpersonene som kunne komme med spesifikke detaljer om hvorfor de har sett en dialog, økte til 83 prosent med det nye konseptet.

Til toppen