Vistas servicepakke blir trolig forsinket

Lite tyder på at Microsoft fortsatt planlegger en servicepakke til Windows Vista i år.

Lite tyder på at Microsoft fortsatt planlegger en servicepakke til Windows Vista i år.

Selv om Microsoft aldri har oppgitt noen konkret dato for den første servicepakken til Windows Vista, har selskapet flere ganger antydet at utgivelsen skulle skje i år.

Allerede i januar sendte selskapet ut en e-postmelding til testere tilknyttet selskapets Technology Adoption Program med forespørsel om hjelp til å utgi Windows Vista SP1 i andre halvdel av kalenderåret 2007. Meldingen er gjengitt her.

Representanter for Microsoft har tidligere også uttalt at selskapet forventer at den første servicepakken til Vista vil komme innenfor en tidsramme som tilsvarer den til tidligere servicepakker.

Den første servicepakken til Windows XP kom under 11 måneder etter lanseringen av operativsystemet.

I april plumpet Intel-sjef Paul Otellini ut med et mer konkret tidspunkt.

– Vista-utrullingen i konserner vil faktisk skje når servicepakken blir lansert i fjerde kvartal, trolig i tidsrommet oktober-november, sa Otellini under en pressekonferanse.

Microsoft ville ikke bekrefte Otellinis uttalelse den gang. Fram til denne uken har de ikke sagt noe mer om utgivelsestidspunktet, noe selskapet er blitt kritisert for. Den manglende åpenheten gjør det vanskelig for kundene å planlegge en framtidig utrulling, ikke minst fordi mange vil vente med Vista til SP1 er på plass.

I forbindelse med en strid med Google om tilgjengelige søketjenester i Vista, noe Microsoft er blitt tvunget av det amerikanske justisdepartementet til å utbedre, er det blitt kjent at kun en betautgave av SP1 til Vista vil komme før jul i år.

Dette betyr nok at betautgaven blir tilgjengelig en gang i fjerde kvartal. Hvor lang tid betaperioden vil ta, er ukjent. Men det tok tre måneder fra den offentlige betautgaven av SP1 for Windows XP kom til servicepakken ble lansert.

I tillegg til at dette kan bety at bedrifter som først vil ta i bruk Vista etter at SP1 er på plass, kanskje ikke vil ha en lansert utgave i hendene før i første kvartal av 2008. Deretter vil de fleste kjøre en omfattende pilottest for å se at det hele fungerer godt sammen med all nødvendig, eksisterende programvare og maskinvare. Seks måneders pilotperiode er ikke uvanlig. Dermed snakker vi om høsten 2008 før det blir aktuelt å rulle ut Vista i mange store bedrifter.

Nå finnes det selvfølgelig unntak. Som digi.no skrev denne uken, har blant annet Universitetet i Oslo allerede gått inn før å ta i bruk Windows Vista – lenge før den første servicepakken er på plass. Universitetet skal gjennom en drøyt tre måneder lang pilotperiode først, men det skal svært mye til for at det vil velte planene om full utrulling innen nyttår.

Et annet problem for Microsoft og selskapets bedriftskunder, er at Windows Server 2008 (Longhorn) og servicepakken til Vista deler samme kodebase. Allerede i november i fjor sa Bob Muglia, sjef for Microsofts Server and Tools-divisjon, at Windows Server 2008 og SP1 til Vista må leveres omtrent samtidig.

I april i år annonserte Microsoft at Windows Server 2008 ville bli produksjonsklar i løpet av andre halvdel av 2007.

Lanseringen av servicepakken til Windows Vista innebærer først og fremst at den gjøres tilgjengelig for nedlasting via nettet. Lanseringen av Windows Server 2008 er selvfølgelig langt mer ressursskrevende for Microsoft. Pakken vil utgis på optiske medier og primært distribueres gjennom forhandlere. Dermed er det høyst sannsynlig at servicepakken til Vista kommer først, dersom de to fortsatt deler den samme kodebasen.

Til toppen