Viste elektronisk papir i farger

E Ink tror deres elektroniske fargepapir snart kan erstatte dagens strømhungrige skjermer på mobilt utstyr.

På en stor handelsmesse i Japan – FPD International med anslagsvis 60 000 besøkende – viser E Ink en prototyp på elektronisk fargepapir.

Papiret har samme størrelse som en seks tommers skjerm, tilsvarende en liten bok. Oppløsningen er på 400 x 300 punkter. Papiret viser 12 bits farger, det vil si 4 096 forskjellige farger.

E Ink er kjent for sitt elektroniske papir i sort hvitt, som de nettopp har gjort produksjonsklart i et format på 10,1 tommer, målt diagonalt. Produksjonen skal foregå i samarbeid med LG Philips og Nippon Steel. Sistnevnte er Japans største stålleverandør: Det elektroniske «papiret» er i virkeligheten stål valset ned i en tykkelse på 0,3 millimeter. I et mindre format er dette elektroniske papiret i sort hvitt allerede på markedet i Japan, som skjerm til en utgave av Sonys e-bokleser Librié. 10,1 tommers utgaven har en oppløsning på 800 x 600 punkter og fire nivåer med gråtoner. Kontrastforholdet er 10:1, og skjermen skal kunne leses også i kraftig solskinn.

Prototypen på fargeutgaven legger E Inks sorthvitt-teknologi til grunn, og viser farger ved hjelp av et filter fra Toppan Printing som leverer tilsvarende filtre til LCD-skjermer. Filtret skal la «papiret» framstå i hvitt, samtidig som tekst vises i ekte svart. En egen algoritmen utnytter fargevisningen til å glatte ut visningen av tekst.

Den store fordelen ved elektronisk papir, er at tekst og bilder er godt lesbare under alle lysforhold, samtidig som energibruken er ned mot en hundredel av en vanlig LCD-skjerm. En annen fordel er at papiret er bøyelig, og at man ikke trenger beskyttelse av glass. Det innebærer at mobiltelefoner, PDA-er og annet mobilt utstyr kan framstilles med større skjermer, lavere vekt og mindre strømforbruk.

Ifølge E Ink oppdateres skjermen «på en brøkdels sekund» slik at man kan ha vanlige menyer og animasjoner, med ikoner i tillegg til tekst.

I tillegg til mobilt utstyr, ser E Ink for seg at det kan framstilles større skjermer som man av ulike grunner må ha utendørs. E Ink tror de kan komme i gang med masseproduksjon i løpet av 2006.

E Ink forklarer sin basisteknologi gjennom denne plansjen (klikk på den for å få den i full størrelse):

Klikk på bildet for å se det i full størrelse

;