Viste fram 64-bits Android

Intel har utviklet egen kjerne.

Viste fram 64-bits Android
Intels Herman Eul viste i går fram to 64-bits Android-mobiler. Den til venstre er basert på Merryfield-utgaven av Atom, mens den til høyre er basert på Moorefield. Bilde: Intel

Intel kunngjorde i går flere nyheter som skal kunne gi selskapet et bedre fotfeste innen systembrikke-markedet for smartmobiler og nettbrett. 64-bits-støtte for Android ser ut til å være en vesentlig del av dette.

Under Intels pressekonferanse i går viste Hermann Eul, daglig leder for Intels Mobile and Communications Group fram to smartmobiler som kjører en 64-bits Android-kjerne som Intel selv har utviklet.

Smartmobilene var utstyrt med Atom-systembrikker i henholdsvis Merrifield- og Moorefield-familiene. Begge er basert på Intels 22 nanometers Silvermont-mikroarkitektur.

Merryfield, som nå så vidt har kommet på markedet, er tokjernede brikker med PowerVR Series 6-grafikk fra Imagination Technologies. Disse er designet for å brukes sammen med Intels XMM 7160 LTE-plattform. En modell som ble lansert i går, Atom Z3480, er klokket til 2,13 GHz. Brikkene skal være de første som tar i bruk Intels Integrated Sensor Solution, som behandler sensordata mens mobilen er i laveffektsmodus.

Intel regner med at de første tredjepartsproduktene basert på Merrifield vil komme på markedet i neste kvartal.

– 64-bits databehandling er i ferd med å flyttes fra desktoppen til den mobile enheten. Intel kan 64-bits databehandling og vi er det eneste selskapet som i dag leverer 64-bits prosessorer som støtter flere operativsystemer, og som kan støtte 64-bits Android når det er klart, sa Intel-president Renee James under selskapets pressekonferanse i går i Barcelona.

– Intel har også levert 64-bits kjerner på tvers av operativsystemer, slik at kunder som velger Intel Atom allerede har et fundament for en 64-bits opplevelse etter hvert som operativsystemer og applikasjoner utvikles.

Moorefield er en firekjernet utgave av Merryfield. Den er ventet å bli klar i andre halvdel av 2014 og vil kunne klokkes opp til 2,3 GHz. Den skal dessuten være utstyrt med kraftigere grafikkjerner og tilpasses Intels helt nye LTE-plattform, Intel XMM 7260, som Intel også introduserte i går.

Dette skal støtte blant annet TDD LTE og TD-SCDMA, samt LTE-Advanced Category 6-hastigheter. Dette innebærer samtidig ned- og oppstrømstrafikk på henholdsvis 300 og 50 megabit per sekund.