Viste fram morgendagens prosessorer

Intel annonserte flere store minne- og prosessorframskritt under en konferanse i går.

Viste fram morgendagens prosessorer

Intel annonserte flere store minne- og prosessorframskritt under en konferanse i går.

Intels utviklerkonferanse i San Francisco gikk av stabelen i går, og ikke overraskende hadde selskapet flere annonseringer å komme med.

Selskapets toppsjef, Paul Otellini, demonstrerte for første gang en brikke basert på Nehalem-arkitekturen. Den vil være basert på 45 nanometers prosessteknologi og skal være Intels første prosessor med innebygd minnekontroller og sammenkoblings-teknologien QuickPath, som vil erstatte den tradisjonelle forsidebussen. Prosessoren vil bestå av 731 millioner transistorer og skal ifølge Intel kunne levere en minnebåndbredde som ved belastningstopper er tre ganger så høy som det konkurrerende prosessorer, les AMDs, vil kunne levere.

Intel planlegger fortsatt at å lansere disse produktene i andre halvdel av 2008. Otillini gjentok dessuten løftene om å skiftevis introdusere en ny og mindre prosessteknologi eller en ny arkitektur med to års mellomrom.

I november i år vil selskapet lansere sin første prosessor basert på 45 nanometers prosessteknologi, Penryn, som vil kunne utstyres med inntil fire kjerner basert på én eneste silisiumbrikke, tilsvarende det AMDs nye Opteron-prosessorer tilbyr i dag.

    Les også:

Jim Brayton og Pat Gelsinger i Intel med Nehalem-waferInnen utgangen av året skal lansere 15 nye prosessorer basert på 45 nanometers-teknologien, og ytterligere 20 i løpet av første kvartal av 2008.

- Vi forventer at vår Penryn-prosessor vil tilby opptil 20 prosent ytelsesforbedring samtidig som den får bedre enegieffektivitet, sa Otellini.

Innen slutten av 2008 skal selskapet slutte å benytte halogen i prosessorene, både i 45 nm- og 65 nm-utgavene. De nyeste prosessorene skal dessuten være blyfrie.

Enkelte bærbare utgaver av Penryn-prosessoren med to kjerner skal ha et effektforbruk på 25 watt. Disse skal være beregnet for små og lette PC-er og skal komme på markedet i tide til å ta i bruk neste generasjon av Centrino-plattformen, Montevina, som skal bli lansert i midten av 2008. Sistnevnte skal blant annet inkludere støtte for Wi

Under utviklerkonferansens første dag viste Otellini også fra verdens første fungerende SRAM-brikke (static random access memory) basert på 32 nanometers teknologi. Brikken inneholder mer enn 1,9 millioner transistorer og har en minnecelle-størrelse på 0,182 um². Slike kretser brukes ofte til å teste og demonstrere nye produksjonsteknikker før disse blir tatt i bruk til for eksempel prosessorproduksjon. Intel regner med å kunne lage prosessorer basert på 32 nm-teknologi i løpet av 2009.

Til toppen