FORBRUKERTEKNOLOGI

Viste fram rekordstort e-papir i farger

LG.Philips LCD melder om et betydelig gjennombrudd i utviklingen av fleksible skjermer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. mai 2007 - 14:18

Utviklingen av fleksible skjermer, også kalt e-papir, har pågått i mange år, uten at teknologien har blitt klar for markedet. I går kunngjorde LG.Philips LCD et gjennombrudd i utviklingen som kan gjøre slike skjermer mer attraktive.

Selskapet skal ha utviklet verdens første 14,1 tommers e-papir med farger. Skjermen, eller arket, om man vil, er på størrelse med et A4-ark. Annonseringen kommer ganske nøyaktig ett år etter at selskapet viste fram verdens første svart/hvitt-skjerm i samme format.

Like god som vanlige skjermer, er nok ikke e-papiret til LG.Philips LCD. Det er begrenset til å vise 4096 ulike farger. Men det har en innsynsvinkel på hele 180 grader, ved å skjermen kan bøyes uten at bildet forstyrres.

Skjermen tar i bruk elektronisk blekk fra E-Ink. I likhet med de tilsvarende svart/hvitt-skjermene, tar fargeversjonen i bruk et substrat som arrangerer tynnfilm-transistorer på en metallfolie i stedet for glass. Dette gjør at de kan gjenopprette sin opprinnelige form etter å ha blitt bøyd. Ved å legge på et belegg av fargefiltre, kan skjermene brukes til å vise fargebilder.

    Les også:

Skjermene bruker lite energi - kun når bildet endres. Tykkelsen skal være på 300 mikrometer.

LG.Philips LCD har selvfølgelig tro på at det blir et marked for slike fleksible skjermer. Det viser til en fersk rapport fra det koreanske analysebyrået Displaybank, som mener at omsetningen av slike skjermer vil være på 5,9 milliarder dollar innen 2010 og vokse til 12 milliarder dollar innen 2015.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.