UTVIKLING

Viste fram Visual Studio 2010

Utviklingsverktøy utstyres med mer produktivt brukergrensesnitt.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. feb. 2009 - 13:04

Microsoft demonstrerte for første gang det nye brukergrensesnittet i utviklingsplattformen Visual Studio 2010 under VSLive! Conference i San Francisco denne uken.

Presentasjonen ble holdt av Jason Zander, som er daglig leder for Microsoft Visual Studio-produkter.

I en pressemelding forteller Zander at produktiviteten har stått i fokus når Visual Studio 2010 har blitt designet.

- Dette inkluderer innovasjoner som skal bidra til forenklet testing, ende-til-ende-administrasjon av livssyklusen til applikasjoner og bedre ytelse.

Zander nevner blant annet ikke uvanlig tilfelle hvor en tester melder om en feil til en utvikler, men hvor utvikleren ikke er i stand til å reprodusere feilen, noe som gjør det vanskelig å få løst problemet.

- Vi introduserer en ny, manuell testkjører som lar testeren blant annet ta opp testen på video, slik at utvikleren senere kan se nøyaktig hvilke trinn som førte til en feil, forteller Zander.

- En annen måte vi forbedrer kodeopplevelsen på, er å øke utviklerens mulighet til å søke etter symboler på tvers av prosjekter, og å finne funksjoner når ikke engang vet hva de heter. Utviklere forteller oss at de bruker enormt mye tid på kodesøking.

Det nye brukergrensesnittet er ifølge Zander laget med det ene målet å gjøre utviklernes jobb enklere.

- Visual Studio 2010 har en organisert layout med menyer og kommandoer på en «hylle» på toppen av det integrerte utviklingsmiljøet. Vi har også brukt teknologi fra Windows Presentation Foundation (WPF) til å forbedre verktøylinjer og menyfelt, i tillegg til å lage et nytt tekstredigeringsverktøy som lar utviklerne integrere slik som mer avansert grafikk og tips som på skjermen på en rik måte, og å kollapse seksjoner med kode fra overalt, sier Zander, som legger til at tekstredigeringsverktøyet vil tilby mye av det samme som er mulig i Microsoft Word.

Det nye redigeringsverktøyet i Visual Studio 2010.
Det nye redigeringsverktøyet i Visual Studio 2010.

Ifølge Zander skal det nå blant annet være mulig å bruke redigeringsverktøyet til bedre å visualisere andre typer data i systemet, som profileringsdata eller syklomatisk kompleksitet.

    Les også:

- I tillegg vil du kunne legge til områder i tekstfilen for å skape nye typer funksjonalitet. La oss si at du ønsker å kunne slå opp historisk informasjon, for eksempel om hvem som skrev en gitt kodebit. Det forrige redigeringsverktøyet ville ha krevd en mangde grafikkode. Du kan nå gjøre det på en mye mer effektiv måte, som til syvende og sist fører til en mer informert og datadrevet utvikling, forteller Zander.

Visual Studio 2010 prosjektdialog
Visual Studio 2010 prosjektdialog

Bruken av WPF i Visual Studio 2010 skal forøvrig gjøre det enklere for tredjeparter som leverer plugins til Visual Studio, ved at de ikke lenger trenger å fokusere like mye på brukergrensesnittet, siden WPF vil ta seg av den delen.

Visual Studio 2010 har også støtte for flere skjermer. Det gjør det mulig å dra kildekodevinduet over på en sekundær skjerm og dermed få mer plass til andre ting på den primære skjermen.

Microsoft kunngjorde under konferansen også et partnerskap med Quest Software, noe som skal åpne for bruk av Oracle-databaser i det kommende utviklingsverktøyet.

- Med denne avtalen kan vil tilby de samme mulighetene med Oracle som det utviklere i dag kan gjøre med SQL Server og DB2, sier Zander.

Dette gjøres med Quest Softwares Database Schema Provider-plugin (DSP), som gir Oracle-utviklere tilgang til å designe databaseskjemaer, PL SQL-kode, lagrede prosedyrer og triggers, i tillegg til å utføre offline design og utviklung, samt versjonskontroll og endringshåndtering for Oracle-databaser via Visual Studio.

I et intervju med The Register sier Zanders dessuten at han gjerne skulle ha sett at åpen kildekode-miljøene kom med bidrag til Visual Studio 2010, ikke minst i form av plugins. Blant annet ønskes bedre integrasjon med databasesystemet MySQL.

Større versjoner av bildene i artikkelen er tilgjengelige her.

Visual Studio 2010 Extension Manager
Visual Studio 2010 Extension Manager
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.