Digital assistent

Viste fram Viv, en «Siri» på steroider

Skal få en helt annen åpenhet og skalerbarhet enn forgjengeren.

Viste fram Viv, en «Siri» på steroider
(Bilde: YouTube/TechCrunch)

Skal få en helt annen åpenhet og skalerbarhet enn forgjengeren.

Norske Dag Kittlaus, som var frontfiguren da selskapet og teknologien Siri ble kjøpt og videreutviklet av Apple, forlot i 2011 Apple for å gå i gang med et nytt eventyr, Viv. Til nå har det vært klart at også Viv dreier seg om en digital assistent, men det var først i går at en fortsatt tidlig versjon av teknologien ble vist fram.

Det skjedde under Disrupt NY-konferansen til Techcrunch.

Skalerbar og personlig

Selv om Viv og Siri har mye felles, skal nykommeren være langt mer personlig, allestedsnærværende og skalerbar.

Med personlig menes at assistenten vil lære seg langt mer om brukeren, for eksempel hva slags mat vedkommende foretrekker, slik at den kan anbefale restauranter basert på dette.

Med allestedsnærværende menes det at målet er å gjøre Viv tilgjengelig i alle enheter, i alle fall fra smartmobiler til biler. Informasjonen om brukerne vil på et vis synkroniseres mellom enhetene.

Med skalerbar menes at Viv ikke bare skal kunne kobles til noen titalls informasjonskilder. Viv skal være en plattform hvor innholdstilbydere, alt fra hotellkjeder, transportselskaper og værvarslere, kan koble seg på, slik at Viv kan utføre de oppgave som brukeren ber om, for eksempel «bestill et hotellrom for to i Palm Spring kommende helg».

Fordi Viv kjenner til all nødvendig informasjon om brukeren, kan en slik bestilling gjøres på rundt ti sekunder. Det tok enda kortere tid for Kittlaus å bruke Viv til å overføre penger til kontoen til en bekjent.

Mye av hensikten er å forenkle oppgaver som i dag er tungvinte, tidkrevende og kanskje vanskelig å forstå eller få til for mange IT-brukere i dag.

Dynamisk

Under demonstrasjonen fortalte Kittlaus at det er den naturlige, muntlige samtalen som er grunnideen for Viv. Man snakker til den digitale assistenten, som også skal oppfatte oppfølgingsspørsmål og tilleggsinformasjon.

Det er selvfølgelig kunstig intelligens som er motoren i Viv. Men det som skal gjøre teknologien så fleksibel, er at den tar i bruk det Kittlaus kalte for dynamisk programgenering, som gjør at den assistenten først forstår hva hensikten til brukeren er, for deretter å generere et eget, sammensatt program som i best mulig grad skal kunne svare på oppgaven.

Ifølge Kittlaus er denne delen forprogrammert i andre, lignende løsninger, noe som skaper betydelige begrensninger.

Kittlaus var relativt sparsom med detaljene om når og i hvilken form Viv vil bli tilgjengelig. Men noe kan ventes å dukke opp mot slutten av året, tror som en del av apper fra partnere, før teknologien relativt langsomt åpnes opp for andre tredjepartsutviklere.

Til toppen