BEDRIFTSTEKNOLOGI

Viste fram Windows Server 8

Microsoft lover mer fart og pålitelighet til lavere kostnad.

Skrivebordet til det som foreløpig kalles for Windows Server 8.
Skrivebordet til det som foreløpig kalles for Windows Server 8. Bilde: Microsoft

Microsoft viste i går, under selskapets Build-konferanse, fram en tidlig versjon av serverprodukter som foreløpig kalles for «Windows Server 8». Denne versjonen skal nå også være tilgjengelig for nedlasting for MSDN-abonnenter.

Den kommende serverversjonen skal inkludere mer enn 300 nyheter, men Microsoft har foreløpig bare omtalt en håndfull av disse.

Blant det som er klart, er at Microsoft bygger på selskapets erfaringer fra nettskyen når det utvikler Windows Server 8. Dette inkluderer områder som pålitelighet og sikkerhet. Blant annet skal operativsystemet ta i bruk konsepter som «multi-tenancy», hvor for eksempel bedre kan isolere mellom to interne avdelinger i selskapet, som bruker den samme serveren.

Bill Laing, Microsofts server- og nettskysjef, skriver i et blogginnlegg at Windows Server 8 vil kunne bedre tilgjengeligheten til tjenester også for virksomheter med begrensede midler til å investere i omfattende maskinvareinfrastruktur. Ifølge Laing gjøres dette ved hjelp av programvareteknologier, kombinert med helt vanlige servere og nettverks- og lagringsutstyr.

– For eksempel gir vi kundene tilgang til avansert lagringsfunksjonalitet som tidligere krevde spesialisert maskinvare, slik som sammenslåring av harddisker, harddiskvirtualisering og virtuell tilrettelegging («thin provisioning»), skriver Laing.

– Et annet stort fokusområde er administrasjonsmulighetene og tilgjengeligheten til nettsky-infrastruktur uten tjeneste-nedetid. Blant de vanlige kundekommentarene vi har hørt er at patching og oppdatering av servere er en kostbar prosess som er tilbøyelig til å feile. Vi leverer nye teknologier, slik som «cluster aware updating» og mulighet til å «skripte» arbeidsflyt med Powershell for å gjøre det til en enklere og repeterbar prosess å oppdatere flere servere samtidig som man opprettholder kontinuerlig tjenestetilgjengelighet, skriver Laing.

Blant de få nyhetene i Windows Server 8 som ble presentert fra scenen under Build-konferansen i går, var integrert støtte for langt raskere tilgang til delte lagringsressurser.

Bryon Surace, senior program manager i Microsoft, fortalte at den kommende serverutgaven gjør det mulig å bruke flere høyhastighets nettverksadaptere samtidig for å øke overføringshastigheten til og fra filservere. Dette gjøres SMB 2.2 multi channel og RDMA (Remote Direct Memory Access). En slik løsning skal også være mer feiltolerant enn bruk av bare én nettverksforbindelse.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.