Viste superbredbånd over strømnettet

Matsushita (Panasonic) har demonstrert en brikke som kan gi superbredbånd fra enhver stikkontakt.

Matsushita (Panasonic) har demonstrert en brikke som kan gi superbredbånd fra enhver stikkontakt.

Bredbånd levert over strømnettet og derfor fordelt til alle husets stikkontakter er noe flere selskaper har prøvd å utvikle gjennom mange år. I sommer skjedde flere ting som tyder på at teknologien kan få en ny giv, etter lengre tids dvale fordi man ikke har greid å gjøre båndet tilstrekkelig bredt og tilstrekkelig vernet mot støy fra andre apparater på strømnettet.

    Les også:

I Norge har Lyse Tele et prøvetilbud til abonnenter som ikke kan nås annet enn gjennom strømnettet. Hastigheten er begrenset til 1 Mb/s.

På utstillingen CEATEC 2005 som åpnet i Tokyo i Japan i dag, demonstrerer Matsushita (med varemerket Panasonic) en ny brikke som skal kunne få opp båndbredden til hele 170 Mb/s.

Teknologien skal kunne fungere som et alternativ for å levere bredbånd til husstander, men også for å fordele signalet i huset.

Matsushita tenker seg både adaptere med Ethernet utgang, som plugges inn i en stikkontakt, og diverse typer forbrukerelektronikk, for eksempel tv-er, der den nye brikken er integrert slik at datasignalet er tilgjengelig straks man stikker strømledningen i stikkontakten.

Fordelene er åpenbare, siden de fleste hus og bygninger har minst én stikkontakt i hvert rom.

Det er ikke opplyst noe om prisnivå eller om når teknologien kan tenkes å komme på markedet.

Til toppen