FORBRUKERTEKNOLOGI

Viste superbredbånd over strømnettet

Matsushita (Panasonic) har demonstrert en brikke som kan gi superbredbånd fra enhver stikkontakt.

4. okt. 2005 - 14:56

Bredbånd levert over strømnettet og derfor fordelt til alle husets stikkontakter er noe flere selskaper har prøvd å utvikle gjennom mange år. I sommer skjedde flere ting som tyder på at teknologien kan få en ny giv, etter lengre tids dvale fordi man ikke har greid å gjøre båndet tilstrekkelig bredt og tilstrekkelig vernet mot støy fra andre apparater på strømnettet.

    Les også:

I Norge har Lyse Tele et prøvetilbud til abonnenter som ikke kan nås annet enn gjennom strømnettet. Hastigheten er begrenset til 1 Mb/s.

På utstillingen CEATEC 2005 som åpnet i Tokyo i Japan i dag, demonstrerer Matsushita (med varemerket Panasonic) en ny brikke som skal kunne få opp båndbredden til hele 170 Mb/s.

Teknologien skal kunne fungere som et alternativ for å levere bredbånd til husstander, men også for å fordele signalet i huset.

Matsushita tenker seg både adaptere med Ethernet utgang, som plugges inn i en stikkontakt, og diverse typer forbrukerelektronikk, for eksempel tv-er, der den nye brikken er integrert slik at datasignalet er tilgjengelig straks man stikker strømledningen i stikkontakten.

Fordelene er åpenbare, siden de fleste hus og bygninger har minst én stikkontakt i hvert rom.

Det er ikke opplyst noe om prisnivå eller om når teknologien kan tenkes å komme på markedet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.