Viste verdens første holografiske enhet

Verdens første holografiske enhet peker mot en ny revolusjon innen datalagring.

Verdens første holografiske enhet peker mot en ny revolusjon innen datalagring.

Holografisk lagring er en teknologi som har fascinert forskere i over femten år. Prinsippet er at data lagres som tredimensjonale interferensmønstre i et egnet materiale, som leses og skrives av en laserstråle.

I desember 2000 gikk Lucent sammen med partnere og investorer om å opprette InPhase Technologies, med et forskningsmiljø som hadde arbeidet med holografisk lagring i ni år. InPhase fikk raskt et gjennombrudd innen lagringsmateriale, og har brukt de siste årene til å sette sammen en lese- og skriveenhet som arbeider med skiver på størrelse med en DVD eller CD. Disse skivene har et lagringsmateriale som er 1,5 millimeter tykt. Materialet er beskyttet av gjennomsiktig plast på begge sider.

Flere av prosjektene til InPhase er subsidiert av den amerikanske regjeringen. Blant viktige samarbeidspartnere er Hitachi Maxell.

I går ble en prototyp på lese- og skriveenheten demonstrert på forbrukermessen Consumer Electronics Show i Las Vegas.

Enheten er døpt Tapestry HDS-200R. HDS står for «holographic data storage», 200 viser til kapasiteten å 200 GB per skive, og R viser til at en skive kan skrives til kun én gang. Overføringshastigheten er 20 MB per sekund. Fysisk dreier det seg om en standard 5,25 tommers enhet i full høyde. InPhase lover at enheten vil komme på markedet i løpet av 2005.

InPhase mener at de vil kunne utvikle enheten og teknologien til å kunne lagre 1,6 terabytes per skive, og overføre data i 120 MB per sekund.

Dette peker mot en ny revolusjon innen datalagring. Allerede prototypen på 200 GB er mange ganger kapasiteten på Blu-ray DVD.

Feilraten i systemet skal være på linje med tape. En av de viktigste fordelene av holografisk lagring i forhold til magnetisk lagring er en forventet levetid på 50 år, mot ti år får dagens tapeløsninger. Andre fordeler er rimeligere lagringsmedie, raskere overføring, og evnen til gå direkte til dataene man trenger, uten å spole.

Mange av komponentene i leseenheten er hentet fra eksisterende optiske enheter. Laseren er en standard 407 nanometers blålaser, mens lyssensorene er hentet fra digitale kameraer. Mange av de forbedringene i systemet ventes å komme fra en bedre tilrettelegging av slike komponenter til holografi. Servosystemet og andre nøkkelkomponenter er utviklet av InPhase selv. Bruken av standardkomponenter fra partnere vil bidra til å redusere prisen på de ferdige enhetene.

På skiven organiseres data i «sider» og «bøker». En side er en megabit data som skrives med ett glimt av blålaseren. En bok er et avgrenset område på skiven, med i underkant av hundre sider, der man lagrer 12 MB.

Produktet til InPhase er beregnet på både lesing og skriving. Selskapet sier de ikke har planer om å lage enheter beregnet kun på lesing – altså en «holografisk ROM» – men viser til at Sony arbeider med et prosjekt for å framstille leseenheter som også kan ta dagens DVD- og CD-formater. Sony demonstrerte en svært tidlig prototype på dette ved en fagkonferanse i juli 2002.

InPhase sier de vil lisensiere teknologien, både for lesing, skriving og selve lagringsmediet, til andre aktører.

    Les også:

Til toppen