BEDRIFTSTEKNOLOGI

Visuelle pc-er i nett

Samtidig med at Comdex Spring åpnet i Atlanta, organiserte Intel-sjef Andrew Grove et teknologiforum i New York for å skape blest om sine visjoner for "visuelle pc-er i nett".

Eirik Rossen
3. juni 1997 - 18:06

Sin vane tro holdt Grove selv innledningsforedraget, spekket med en mengde demonstrasjoner. Hans hovedpoeng var at heretter vil all databehandling ha samband med nettverket, og at også næringslivets kvinner og menn vil bli mer og mer avhengig av at pc-ene deres kan håndtere og formidle video, bilder og grafikk.

Sentralt i demonstrasjonen sto et nytt Intel-produkt: TeamStation, en pakke bestående av en pc med Pentium II 233 MHz-prosessor, et 100 Mbps ethernett-kort og en utvidet utgave av selskapets ProShare-teknologi for videokonferanser. TeamStation gir videokonferanser på grunnlag av MMX-instruksene i prosessoren, slik at det ikke er behov for egne videokort i pc-en. Dette er i tråd med en gammel kongstanke hos Grove - at pc-er skal ha så kraftig prosessor at tilleggskort med ekstra prosesseringskraft blir overflødige.

Grove sa at TeamStation er et eksempel på det han mener med "visuelle pc-er i nett" - visual connected PC - der kontorarbeidere bruker pc-er til å utveksle ikke bare tekst og tall, men også tredimensjonal grafikk, bilder og video.

Ifølge Infoworld Electric var kvaliteten på TeamStations videogjengivelse ennå ikke helt på topp.

Grove kunne også gledestrålende fortelle at flaggskipet til databaseleverandøren Informix - Informix Universal Server - som bruker en egen type moduler kalt DataBlades for å håndtere multimedia-objekter, nå støtter MMX-teknologien. Følgen er at en MMX-maskin under Windows NT vil kunne håndtere multimediaapplikasjoner basert på Informix opptil åtte ganger så raskt som tilsvarende Unix-servere.

Samtidig med at informasjonsstrømmen gjennom pc-ene blir stadig mer omfattende og allsidig, må kostnadene ved å bruke dem, ned. Intel-sjefen kunngjorde nye produkter for å gjøre det lettere å styre bruken av bærbare maskiner, innefor rammen av selskapets WFM-initiativ (wired for management). Bærbare maskiner vandrer gjerne fra node til node. De knyttes til nettet både lokalt og mens brukeren er på farten, og overføringen kan gå over oppringt samband eller over en vanlig lokalnett-forbindelse. Ifølge Intel krever dette spesiell verktøy for å overvåke maskinene og for kommunikasjon mellom nettansvarlige og bruker.

Dette initiativet støttes av flere sentrale aktører, blant dem IBM, Toshiba, Compaq, Packard Bell NEC, Dell, Hewlett-Packard og AST.

Indirekte griper Grove inn i debatten om tynne kontra tykke klienter, siden alle hans visjoner fordrer de feteste pc-ene som kan tenkes i dag. Men han sier ikke dette i klartekst: Intel leverer som kjent, sine prosessorer til både pc-er, NetPC-er og nc-er.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.