FORBRUKERTEKNOLOGI

Visuelt bildesøk blir offentlig tjeneste

En ny søketjeneste for bilder på weben er under utvikling. Den vil indeksere selve bildemønsteret.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. juni 2006 - 13:21

Riya er navnet på en tjeneste som ble lansert tidligere i år. Den lar brukerne laste opp bilder for så å gjøre det mulig å søke visuelt etter for eksempel personer. Med et verktøy trekker man en firkant rundt ansikter på bildene og forteller tjenesten hvem dette er. Serverne til Riya søker så igjennom de andre bildene man har lastet opp og finner bilder av samme person.

Nå planlegges en større utgave av tjeneste, hvor brukerne ikke bare kan søke blant sine egne bilder, men også bilder som finnes på nettsteder over hele verden. Innsamlingen av bildedata skal for lengst ha startet, men Munjal Shah, gründer og daglig leder for tjenesten, skriver i et blogginnlegg at mye arbeid gjenstår. Tjenesten, Riya 2.0, vil derfor tidligst bli lansert om tre måneder.

Tjenesten skal ikke være begrenset til ansiktssøk. Også andre typer mønstre, for på eksempel et maleri eller et gulvteppe, skal også være fullt mulige å søke etter.

Dagens versjon av Riya, versjon 1.0, skal fortsette å fungere som før, også etter lanseringen av den nye tjenesten. Bildene som lastes opp her, vil ikke bli tilgjengelige i den offentlige søketjenesten.

Riya 1.0-programvaren kom forøvrig i en Mac-utgave i forrige uke. Fram da var kun en Windows-utgave tilgjengelig.

Riya er også i ferd med å publisere et programmeringsgrensesnitt for Riya 1.0, noe som gjør det mulig for programvareutviklere å integrere bildeopplastning og -søk basert på Riya i utviklernes egen programvare. Mer informasjon om dette finnes på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.