Vivaldi

Vivaldi har fått på plass etterspurt funksjonalitet

Mens en virkelig stor nyhet er rett rundt hjørnet.

Vivaldi 1.12 har kommet med mer nyttig og etterspurt funksjonalitet.
Vivaldi 1.12 har kommet med mer nyttig og etterspurt funksjonalitet. (Bilde: Vivaldi)

Mens en virkelig stor nyhet er rett rundt hjørnet.

Den norske nettleseren Vivaldi er primært ment for avanserte brukere som ikke får dekket alle behovene sine med de kanskje mer strømlinjeformede nettleserne, hvor tilpasningsmulighetene gjerne er mer begrenset. 

Med en ny versjon hver sjette uke, er det begrenset hvor mye ny funksjonalitet hver nye utgave av Vivaldi egentlig inneholder.

Fotometadata

Men for selskapet Vivaldi Technologies har det hele tiden vært viktig å lytte til brukerne og deres ønsker. I Vivaldi 1.12, som kom i dag, har selskapet inkludert flere nye funksjoner som skal være høyt etterspurt, selv om de nok ikke er like interessante for alle.

Muligheten til å se metadata om fotografier på weben er ny i Vivaldi 1.12..
Muligheten til å se metadata om fotografier på weben er ny i Vivaldi 1.12.. Bilde: Vivaldi

Det finnes mange flotte fotografier på weben, og ofte kan det være interessant å få vite mer om hvordan disse bildene er tatt. I den nye versjonen av Vivaldi kan man nå få opp en hel del metadata om bildet ved å høyreklikke på bildet og deretter velge «Bildeegenskaper»/«Image Properties». Da kan man, dersom bildefilen inkluderer slik informasjon, blant annet se hva slags kamera og kamerainnstillinger som er brukt, fototidspunktet, eventuell prosesseringsprogramvare som er brukt, samt histogram og informasjon om hvitbalanse, bildestørrelse og en del annet. 

Det finnes nettlesertillegg og annen programvare som tilbyr mye av det samme, men nå er dette altså innebygd i Vivaldi. 

Leste du denne? Vivaldi skal gjøre nettleserhistorikken langt mer nyttig

Nedlastingspanelet

Nedlastingspanelet i Vivaldi har også blitt forbedret, ved at brukerne kan se langt mer informasjon om de nedlastede filene. Dette inkluderer navn, type, størrelse, dato, destinasjonsmappe, URL og nedlastingshastighet. Filene kan også sorteres etter flere av disse egenskapene. 

En helt ny funksjon som vi ikke kan huske å ha sett i noen annen nettleser, er muligheten til å justere metningen til brytningsfarger på websidene. Dette kan gjøres med en ny glidebryter. 

Det store nyhetene

Selv om mange av nyhetene Vivaldi har kommet med, kanskje virker små, så betyr det ikke at selskapet ikke også jobber med større nyheter. 

– Vi hos Vivaldi ønsker å endre måten brukerne våre lever online på. Vårt fokus på fellesskapet og respekten for unike brukerbehov driver oss i jakten på å gi dem mer, sier Jon von Tetzchner, administrerende direktør og grunnlegger av Vivaldi Technologies, i en pressemelding. 

– Mens vi jobber med større funksjonalitet som tar betydelig tid å utvikle, holder vi også utkikk etter annen viktig funksjonalitet som brukerne våre ber oss om å implementere. Det er hva Vivaldi handler om, sier von Tetzchner.

Blant de store nyhetene som mange av brukerne venter på, er synkronisering på tvers av ulike enheter. Riktignok tilbys det utvidelser som håndterer dette, og som også kan synkronisere blant annet bokmerker på tvers av ulike nettleserprodukter. Men dette er ennå ikke innebygd i Vivaldi. 

Det betyr ikke at det ikke kommer. I sommer jobbet Vivaldi-utvikleren Julien Picalausa med programmeringen av denne funksjonaliteten under en direktesendt økt som kan sees på denne siden.

Rett rundt hjørnet

Kommunikasjonssjef hos Vivaldi, Varsha Chowdhury, forteller til digi.no at synkroniseringsfunksjonen sannsynligvis vil bli introdusert i en av de to neste utgavene, altså innen tolv uker, men i alle fall innen utgangen av året. 

– Dette har vært et digert prosjekt, og brukerne venter virkelig på dette, skriver hun i en epost.

Den andre nyheten mange nok håper at snart skal komme, er at det kommer en mobilversjon av nettleseren. Stadig mer av nettleserbruken skjer på mobile enheter, og for mange er det ønskelig å bruke samme nettleser på mobilen og nettbrettet, som på pc-en. 

Om dette forteller Chowdhury bare at arbeidet med en Android-versjon av Vivaldi er i gang.

Les intervjuet med Vivaldi-gründeren: – Jeg skulle gjerne ha kodet mer selv (Digi Ekstra)

Kommentarer (3)

Kommentarer (3)
Til toppen