OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

VLC har nådd tre milliarder nedlastinger: – For en reise det har vært!

Tre milliarder nedlastninger milepælen vises via en rekke mobiler og skjermer på VLCs stand på CES 2019. Illustrasjonsfoto.
Tre milliarder nedlastninger milepælen vises via en rekke mobiler og skjermer på VLCs stand på CES 2019. Illustrasjonsfoto. Foto: Ludovic Fauvet/Twitter
12. jan. 2019 - 13:00

Medieavspilleren VLC rundet tre milliarder nedlastninger fredag. Det gjør programvaren til en av de aller mest brukte applikasjonene som er skrevet i åpen kildekode. 

– Foran publikummet på CES 2019 nådde vi tre milliarder nedlastninger av VLC. For en utrolig reise det har vært! Ses om en milliard nye nedlastninger, skriver VLC-bidragsyter Ludovic Fauvet på Twitter.

VLC har per i dag rundt 450 millioner aktive brukere, og mediespilleren er tilgjengelig på stort sett alle kjente plattformer. 

Født på 90-tallet

VLC ble født på det franske teknologiuniversitetet École Centrale de Paris på slutten av 90-tallet, og var opprinnelig et studentprosjekt helt frem til 2005. 

Da digi.no snakket med hovedmann Jean-Baptiste Kempf (35) i juni i fjor sommer kunne han fortelle at prosjektet nærmest holdt på å dø i 2006.

Frem til da var prosjektet basert på frivillighet i universitetsmiljøet. 

I 2008 ble nonprofitorganisasjonen VideoLAN født for å prøve å redde prosjektet. Men åpen kildekode var ikke lenger kult, og folk ønsket ikke lenger å bidra frivillig. 

– Jeg ble sjokkert

Åpenbaringen fikk Kempf da han foreleste på en konferanse, og fikk spørsmål om hvorfor han gadd å jobbe med VLC av noen studenter. 

– Jeg ble sjokkert av spørsmålet, for i min tid drev alle de kule gutta med åpen kildekode. De beste av de beste. Det slo meg at det kule var å drive med oppstartsbedrifter, ikke sant. Ikke åpen kildekode eller fri programvare, fortalte han til digi.no i fjor sommer.

Det kommersielle datterselskapet Videolabs ble opprettet, og har i dag 20 fulltidsansatte som jobber med tjenester knyttet til medieavspilleren og annen videoprogramvare. 

Det er ikke mange forunt å overta ledelsen for et produkt med 100 millioner brukere som 25-åring. Ti år senere er brukerbasen mer enn firedoblet, og Jean-Baptiste Kempf (35) har gjort VLC til et levebrød. <i>Foto:  Marius Jørgenrud</i>
Det er ikke mange forunt å overta ledelsen for et produkt med 100 millioner brukere som 25-åring. Ti år senere er brukerbasen mer enn firedoblet, og Jean-Baptiste Kempf (35) har gjort VLC til et levebrød. Foto:  Marius Jørgenrud

Kempf anslår at det kommersielle selskapet står for 80 prosent av VLC-utviklingen i dag. 

VLC 3.0

Da VLC 3.0 ble lansert våren 2018, var det den største oppdateringen medieavspilleren hadde sett på mange år. 

– Vi hadde gjort en veldig god jobb med forrige versjon. Den var ganske stabil, så folk klaget ikke. Versjon 3.0 er antakelig den beste og mest stabile utgivelsen helt siden den ti år gamle versjon 0.8.6, mener Kempf.

Nå jobber VLC med å bygge støtte for Apples Airplay på Android-enheter. 

Nyvinningen er planlagt å bli lansert i løpet av februar, og vil tillate strømming direkte fra Android-mobiler og videre til Apple TVer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

VLC støtter allerede strømming til Googles Chromecast.

Omtrent en fjerdedel av alle VLCs nedlastninger kommer fra mobile enheter. 

– Da iPhone kom ønsket etterhvert folk støtte for videoavspilling også på mobiltelefonen. Det var da jeg innså at skulle vi ha VLC på mobil, smarte TV-er og alt mulig, så trengte vi et team av profesjonelle utviklere, fortalte Kempf til digi.no i fjor sommer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.