BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vmetro - børsens særeste

IT-indeksen på Oslo Børs består av et tredvetall selskaper. Et av de mest spennende, men også ukjente, er Vmetro. digi.no har sett nærmere på selskapet.

25. mai 1998 - 14:40

Vmetro er trolig det "særeste" av samtlige selskaper på Oslo Børs' IT-indeks. Selskapet har sitt hovedkontor i Oslo og designer spesielle typer kontroller- og akseleratorkort for den delen av dataindustrien som betegnes som embedded (innebygget) computing eller integrerte systemer..

Det dreier seg om databehandling uten menneskegenerert input, eksempelvis automatiserte styringsprosesser i alt fra aircondition-anlegg til mer avansert utstyr i fly og ubåter. Industrien kan deles opp i et lavere segment og et høyere, omtalt som industrial computing - industrisystemer. I det øvre segmentet, der Vmetro opererer, duger selv ikke den råeste standardmaskinvare. Spesialkort må til.

Vmetros spesialkort er konstruert for standardbussene VME og PCI. Selskapet har konstruert to såkalte lyttekort som har som oppgave å overvåke prosessene som skjer i systemets øvrige maskinvare, samt et kort som akselererer dataskyfling inn og ut av systemet. I tillegg videreselger selskapet kort fra andre produsenter gjennom sine seks salgsorganisasjoner.

Vmetro opererer i et svært fragmentert marked. Kortene leveres til forsvarsindustrien såvel som telekomindustrien og medisinsk bransje. Omsetningstallene er derfor i større grad avhengig av generelle konjunkturendringer enn bransjespesifikke svingninger, noe som også understrekes av selskapets kundegruppe som ifølge Vmetro omfatter omtrent 400 av verdens 500 største selskaper. Vmetros største kunde er et amerikansk flyselskap som står for mellom én og to prosent av den totale omsetningen.

På grunn av det noe uoversiktlige markedet kan det være vanskelig å anslå den generelle veksten i bransjen, men i følge Marketing and Technology Quarterly er veksten for henholdsvis VMEbus og PCI ventet å være 100 og 180 prosent i løpet av de neste tre årene (1998-2001).

Etter flere år med omtrent nullresultat, fikk Vmetro et hopp i 1996 med et resultat før skatt på 17 millioner kroner av en omsetning på 84 millioner. Da Vmetro gikk på børs i 1997 kunne selskapet like etter vise til et resultat på 32 millioner kroner - av en omsetning på 136 millioner. Skal den kraftige veksten fortsette, må den først og fremst komme på produktsiden. Internt i moderorganisasjonen i Oslo, der produktutviklingen skjer, regner selskapet med en beskjeden opptrapping i inneværende år. For å få skikkelig fart på skuta leter imidlertid selskapet etter en oppkjøpskandidat med teknologisk potensial, som kan dra nytte av Vmetros markedsapparat.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.