VMware blir en del av hovedkortet på servere

Hovedkort med innebygd virtualisering åpner for diskløse servere, og kan true Windows server.

VMware blir en del av hovedkortet på servere

Hovedkort med innebygd virtualisering åpner for diskløse servere, og kan true Windows server.

VMware er et internasjonalt programvareselskap i god medvind. Selskapet vokser med over 100 prosent i året, og går samtidig med overskudd. VMware omsetter nå for over en milliard dollar på årsbasis, på å selge virtualiseringsteknologi som gjør det mulig å kjøre flere forskjellige operativsystem samtidig på en server.

Microsoft har fått øynene opp for at dette er i ferd med å bli en viktig funksjonalitet som mange kunder kommer til å etterspørre, og derfor kjøpte de opp programvareselskapet Connectix for noen år siden. Når deres nye server kommer til høsten i år, vil virtualisering være en av de viktigste nyhetene.

VMware lar seg ikke skremme, og i et intervju med digi.no torsdag denne uken, fortalte Richard Garsthagen i VMware litt om hvorfor. Han hevdet blant annet at VMware ligger flere generasjoner forran Microsoft, og at det er stor forskjell på selskapenes tilnærming til virtualisering.

    Les også:

I korte trekk ligger forskjellen hovedsaklig i at Microsoft satser på å gjøre virtualisering til en del av operativsystemet Windows, men VMware ønsker å erstatte operativsystemets rolle som den som snakker med maskinvaren.

Microsoft er kjent som en farlig konkurrent for så å si samtlige selskaper som har kommet med et nytt produkt. Programvaregiganten ligger gjerne langt bak en stund, for så å ta igjen forspranget og gå forbi. Det mest kjente eksempelet på det er Netscape, men det mangler ikke på eksempler.

I den siste tiden har det imidlertid vært lettere for Microsofts konkurrenter å stå i mot. Microsoft evner ikke like godt som før å slå tilbake. De sliter blant annet med å hamle opp med Google på søk og annonsesiden.

Fredag denne uken har det kommet frem at VMware er i ferd med å annonsere et nytt produkt, som kan bli en farlig utfordrer for Microsoft. Hvis det lykkes, vel å merke.

Ifølge flere anonyme kilder som SearchServerVirtualization.com har snakket med, er VMware i ferd med å lansere en spesialutgave av sin ESX Server. Dette er virtualiseringssystemet som kan installeres rett på maskinvaren, uten at det må ligge et operativsystem i bunnen.

Den skal gå under navnet ESX Lite, og det som er spesielt med den, er at den blir integrert på hovedkortet til serverne.

Dermed åpnes det opp for diskløse servere som kjører virtuelle operativsystem. Det vil gi en positiv effekt på varmegenereringen, strømforbruket, stabiliteten, ytelsen og sikkerheten på serverne som har det installert, fordi den spinnende harddisken er en av de store kildene til problemer rundt disse emnene.

For å få til en ESX-utgave som kan integreres på hovedkortet, må VMware klare å minimere størrelsen på ESX-systemet. Det er trolig en stor utfordring, da systemet i dag gjerne er på rundt 8 gigabyte når det er installert. VMware skal imidlertid ha klart å løse dette.

- Det dreier seg om å minimere størrelsen og flytte systemet helt ut av harddisken, sier en anonym kilde som SearchServerVirtualization.com har vært i kontakt med.

Det spekuleres nå i hvilken serverleverandør VMware eventuelt har inngått avtale med. Av de fire største leverandørene av x86-baserte servere, Dell, IBM, HP og Sun, er det i følge de anonyme kildene størst sannsynlighet for at Dell er VMwares partner på dette produktet.

På en pressekonferanse i San Francisco, for en måned siden, har Dells sjef for PowerEdge-servere, Jay Parker, fortalt om et prosjekt som går under navnet "Project Hybrid". Det dreier seg om servere som skal komme med en programvarekomponent med unik programvarefunksjonalitet innebygd i maskinvaren, som skal gjøre serverne optimalisert for virtualisering. Det anses som sannsynlig at denne komponenten er ESX Lite.

Konsekvensen av et virtualiseringsprodukt som ESX Lite, er at Microsoft kan fraristes sitt strategiske grep om store deler av servermarkedet. Windows server blir imidlertid på ingen måte borte, men det går fra å være den strategisk viktigste komponenten, til å bli som et helt vanlig lag i arkitekturen. På mange måter blir det på samme nivå som med mellomvare.

Det er helt i tråd med hva VMwares representant Richard Garsthagen fortalte digi.no, tidligere i uken:

- Vårt motto er å endre operativsystemets rolle, sa Garsthagen, til digi.no.

VMware vil møte noen store hindre på veien. De er helt avhengige av å få med seg flere av de store serverleverandørene, og de må overbevise dem om å innføre produktet over store deler av server-porteføljene de har.

Dersom de ikke klarer det, hjelper det fint lite at de har et nytt og interessant produkt.

    Les også:

Til toppen