VMware kjøper spennende virtualisering

VMware har kjøpt Thinstall, som tilbyr en virtuell løsning for utrulling av programvare.

VMware kjøper spennende virtualisering

VMware har kjøpt Thinstall, som tilbyr en virtuell løsning for utrulling av programvare.

Amerikanske Thinstall tilbyr en løsning kalt Thinstall Virtualization Suite. Den gjør det mulig å installere et program på én eneste maskin og distribuere og kjøre det på mange andre maskiner, kun ved hjelp av en eneste fil. Denne filen inneholder alle data programmet har skrevet til harddisken og Windows-registeret under installasjonen, samt et virtualisert operativsystem på bare 400 kilobytes. Det består i første rekke av et virtuelt filsystem og et virtuelt Windows-register.

Filene kan kjøres på Windows NT 4 og nyere, i tillegg til Terminal Server og Citrix MetaFrame. I mange tilfeller kan programmene også kjøres i Linux og Mac OS X ved hjelp av Wine eller Crossover. Men dette avhenger av hvilke krav applikasjonene stiller.

Programmene kjøres direkte uten installasjon, og krever derfor ikke at brukeren har administratorrettigheter. De kan brukes side ved side med installerte utgaver av den samme programvaren. En slik virtualisert utgave av nettleseren Firefox kan lastes ned her. Programmene kan kjøres direkte fra en USB-pinne eller en CD. Ytelsen skal være helt på høyde med den til installerte programmer.

I går ble det kjent at Thinstall er i ferd med å bli kjøpt av VMware, som ønsker å utvide selskapets virtualiseringsløsning for PC-er. Selve kjøpet ventes å bli fullført i løpet av dette regnskapsåret. Det er ikke oppgitt detaljer om betingelsene.

Thinstalls løsning har blitt ganske populært for distribusjon av programvare i piratmiljøene, siden registreringsprosessen kan fortsette også etter omstarter og aktiveringer av programvare.

Thinstalls løsninger kan trolig ikke brukes sammen med alle Windows-applikasjoner på markedet, men det oppgis at blant annet Outlook 2007, AutoCAD 2008 og SQL Server støttes. Det samme gjelder 16-bits programvare.

Innholdet pakkes ut etter behov, og selv programmer som er lagret i filer på flere gigabytes, skal kunne startes på sekunder over et lokalnett, siden innholdet streames etter behov.

Thinstall-produktene vil bli solgt som før fram til høsten. Da vil VMware komme med egne produkter basert på Thinstalls teknologi. Per i dag selges Thinstall Virtualization Suite normalt for 4995 dollar.

Til toppen