VMware merker konkurransen

Lisenssalget stagnerer og marginene presses.

VMware merker konkurransen
Toppsjef Pat Gelsinger må både skjerpe driften og møte konkurransen fra Microsoft ved å satse på tilbud høyere opp i verdikjeden. Bilde: VMware

Regnskapet som VMware leverte i går kveld for første kvartal tyder på at selskapets teknologiske grunnfjell, servervirtualisering, begynner å rokkes av konkurransen fra Microsoft.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor økte lisenssalget med 1,3 prosent til 488 millioner dollar. Den samlede omsetningen økte med 12,9 prosent til 1,19 milliarder dollar, grunnet en 22,7 prosent økning i tjenester til 703 millioner dollar.

Posten «tjenester» inneholder to typer inntekter, henholdsvis vedlikehold av programvare og konsulent. Vedlikehold av programvare er suverent størst, og økte med 23 prosent til 605 millioner dollar, det vil si til over halvparten av VMwares samlede inntekter.

Dette tyder på at eksisterende kunder melkes, og at forholdsvis få nye kommer til.

Samtidig blir VMware dyrere i drift. Driftsresultatet er 160 millioner dollar, 26,2 prosent lavere enn for et år siden. I hovedsak skattemessige disponeringer pynter på nettoresultatet, slik at bunnlinjen framstår med et fall på 9,3 prosent, til 174 millioner dollar. Med andre ord: Marginene presses.

VMware oppga 1,21 milliarder dollar til 1,24 milliarder dollar som prognose for omsetningen i inneværende kvartal. Dette skuffet analytikerne, som ifølge Reuters hadde ventet 1,25 milliarder dollar.

For hele året 2013 lyder omsetningsprognosen på 5,12 milliarder til 5,24 milliarder dollar. Det er lavere enn 2013-prognosen som ble oppgitt for tre måneder siden, på 5,23 milliarder til 5,35 milliarder dollar. VMware forklarer at nedjusteringen skyldes ventet inntektsoverføring til Pivotal, et selskap som skal være operativt per 1. april, og der VMware og EMC (som eier 80 prosent av VMware) skiller ut sine nøkkelverktøy for nettsky og «big data». (For bakgrunn om Pivotal, se artikkelen Vil gi kundene Google-krefter.)

Analytikere sier et Reuters at premisset for 2013-prognosen til VMware er at forretningen vil ta seg opp igjen i annet halvår.

Den allmenne oppfatningen i markedet er at VMwares velmaktsdager kan være talte. Aksjen hadde falt 20 prosent siden nyttår og fram til førstekvartalstallene ble publisert. Da omsetningsprognosene ble kjent, falt aksjen 6,8 prosent, ifølge MarketWatch.

    Les også:

Les mer om: