BEDRIFTSTEKNOLOGI

VMware vil bli ener innen drift

Mener konkurrentene ikke er på høyde med framtidens virtuelle datasentraler.

Det myldrer på VMworld, og VMware mangler ikke på ambisjoner, særlig ikke innen drift av virtuelle datasentre.
Det myldrer på VMworld, og VMware mangler ikke på ambisjoner, særlig ikke innen drift av virtuelle datasentre.
20. okt. 2011 - 07:28

KØBENHAVN (digi.no): Et av VMwares budskap på årets store kunde- og partnersamling VMworld, er at selskapet føler seg nærmest kallet til å levere verktøy for å drifte morgendagens virtuelle datasentraler.

Hovedargumentet for det, er at virtualisering griper om seg, at virtuelle datasentraler er det som skal til for effektiv utnyttelse av IT-ressurser, og at VMware har en unik markedsposisjon innen virtualisering.

Toppsjef Paul Maritz støtter seg på undersøkelser fra analyseselskapet Gartner: De konkluderer med at over halvparten av alle applikasjoner som kjøres på x86-servere, kjører i virtuelle maskiner. De sier også at VMware hare 75 prosent av markedet for virtuelle maskiner på x86-plattformen. Følgelig kjører godt over en tredel av alle serverapplikasjoner på VMware vSphere, og følgelig er det naturlig at VMware også tilbyr verktøyene for å drifte datasentralene der stadig mer gjøres i virtuelle maskiner.

Driftsverktøy utgjorde en sentral del av hovedforedraget til VMwares CTO («chief technical officer», altså teknologidirektør) Steve Herrod ved åpningen av VMworld.

– Drift handler om tre ting, sier Herrod. – Man skal redusere kostnader gjennom automatisering. Man skal kunne se og revidere hva som faktisk skjer. Man skal ha smidighet nok til å legge om i takt med forretningens behov.

Konkurrentene duger ikke, fordi deres driftsverktøy tilhører tiden før virtualisering, mener Herrod.

– Virtualisering skiller applikasjoner og fysisk infrastruktur. Det er selve poenget. Men det gjør det samtidig umulig å bruke mange av driftsverktøyene. Vi var tvunget til å legge ut nye verktøy for å håndtere miljøer med mange virtuelle maskiner. Det ga oss anledning til å utarbeide en ny tilnærming. De fleste av våre utviklere i dag arbeider med verktøy for drift.

Herrod beskriver tre prinsipper for VMwares tilnærming til drift: Integrering og automatisering; konvergens mellom dagens «driftssiloer»; håndtering og filtrering av de enorme driftsrelaterte datamengdene som genereres i nettverkene.

– Siloene vi vil konvergere dreier seg om de tradisjonelle skillene som bygger på fysiske entiteter, som at forskjellige grupper settes av til henholdsvis lagring og nettverk. Det er ikke lenger hensiktsmessig med skott mellom disse. Andre skott vi vil rive ned er dem mellom utvikling og drift, og mellom drift og infrastruktur.

Herrods poeng er at i virtuelle datasentre er alle fysiske ressurser – nettverk, servere, lagring – samlet og stilt til rådighet for virtuelle enheter og samlinger. Det som før var fysisk dreier seg nå om hvordan programvare får maskineri til å virke. Klikker maskinvare, er det ikke lenger nødvendig å fikse det straks. En bedre metode er å tilpasse driftsverktøy slik at maskinvare som slutter å fungere utestenges fra den disponible mengden, mens oppgavene som var avhengig av den overføres til andre ressurser. I stor grad kan dette gjøres automatisk.

– I stedet for å bli varslet om at noe svikter, for så å feilsøke og fikse en fysisk enhet, sørger man for at en annen enhet erstatter den automatisk. Med jevne mellomrom kan man ta en tørn og rett og slett bare bytte ut de standardkomponentene som ikke virker. Nedetiden blir kraftig redusert, og ressursene på å gjenopprette normal drift blir også kraftig redusert.

Når det fysiske i et datasenter reduseres til en mengde standardiserte komponenter, og all funksjonaliteten stammer fra programvare, kan drift og vedlikehold også styres av programvare, med en stadig større grad av automatisering. VMware tror man vil få miljøer der ett årsverk kan drifte 10 000 virtuelle servere.

VMware bruker VMworld i København til å lansere en oppgradering av driftssuiten vCenter Operations Management Suite. Samtidig lanseres to nye verktøy: vFabric Applications Management Suite, og IT Business Management Suite.

vCenter Operations dreier seg om å integrere verktøy for ytelse, kapasitet og konfigurasjon. Den første utgaven kom i mars i år. Forbedringene i den oppgraderte utgaven går vesentlig ut på at det foretas løpende analyser i bakgrunnen av det som skjer i nettverket, og at dette presenteres i form av advarsler om feil som kan være i ferd med å oppstå, med forslag til hvordan de kan rettes. Verktøyet skal automatisk kartlegge forbindelser og avhengigheter mellom applikasjoner og komponenter i infrastrukturen. Nye dashbord og varsler spiller en viktig rolle, blant annet ved å presentere tre sentrale mål, på henholdsvis helse, risiko og effektivitet. Er det et «helseproblem», anslår systemet hvor lang tid man kan vente før problemet slår ut i svikt.

Tilgjengelighet på markedet er satt til tidlig 2012. Verktøyet vil komme i fire utgaver, etter størrelsen på miljøet det skal brukes i. Prisen er fra 50 dollar per virtuell maskin og oppover.

vFabric Applications er verktøyet som skal gjøre utviklere og driftere til venner, gjennom et felles verktøy for testing, utlegging og oppdatering av applikasjoner. Ideen er å fremme «devops» («development and operation»), øke smidigheten og bedre ytelsen til applikasjoner. Tilgjengelighet er inneværende kvartal. Prisen er fra 360 dollar per virtuell maskin.

IT Business Management bygger på teknologi som VMware skaffet gjennom kjøpet av Digital Fuel i juni i år. Verktøyet skal gi innsikt i hvordan IT-investeringer slår ut i form av reell verdi for forretningen, og bedre IT-sjefers evne til å kommunisere dette til den øvrige ledelsen. Suiten får tre moduler, for henholdsvis investeringer, tjenestenivå og leverandørstyring. Tilgjengelighet er inneværende kvartal. Verktøyet lisensieres per bruker. Pris er foreløpig ikke oppgitt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.