BEDRIFTSTEKNOLOGI

VMware vil erobre hele nettskyen

Initiativet «vCloud» skal gjøre det enkelt for en bedrift å forene intern med ekstern datakraft.

16. sep. 2008 - 11:24

Virtualiseringsselskapet VMware åpnet i går sin store kundesamling i Las Vegas, med rundt 14 000 deltakere. Hovednyheten på samlingen er lanseringen av et initiativ døpt vCloud, som sammen med et hundretalls partnere skal utvide selskapets infrastruktur for virtualisering til å gjelde hele nettskyen, med mulighet for sømløs overgang mellom interne og eksterne ressurser.

Den sentrale ideen er at virtualiserte miljøer skal kunne koples sammen over Internett, på en sikker måte. Trenger man ekstra datakraft i en kort periode for å håndtere en spesiell situasjon, skal man kunne leie ressurser av en tilbyder som også bygger på VMware-teknologi. Den virtuelle maskinen som kjører en nøkkelapplikasjon, skal kunne utvides med datakraft og lagring hentet fra nettskyen.

VMware ser dette som en mulighet til å virkeliggjøre visjonene om at datakraft og lagringskapasitet skal kunne fordeles over nettet etter behov. Det VMware tilfører denne visjonen, er at en bedrift ikke skal være nødt til å velge mellom egne og eksterne ressurser: Man utvider sitt eget virtuelle maskineri ved å dra trekke inn eksterne ressurser når man trenger dem. Det utelukker ikke at man også kan velge å satse vesentlig på eksterne ressurser.

Ambisjonen er å kunne levere det VMware kaller «nettsky-basert databehandling på bedriftsnivå», «enterprise-class cloud computing», ved å forene kapasitet fra interne virtuelle datasentraler og tilbydere av nettjenester.

Skissemessig ser det slik ut:

Blant de rundt 100 partnere som er med på vCloud, nevner VMware store operatører og tilbydere som BT og Verizon, tjenesteleverandører som SAVVIS, og Rackspace som er spesialist innen vertsbaserte tjenester.

VMware ser for seg at vCloud kan danne utgangspunktet for en rekke nye tjenester innen fjernkjøring av applikasjoner, driftede applikasjoner, katastrofeberedskap, web hosting og hosting av utviklingsmiljøer. De sier at for dem innebærer vCloud at de må utvide sin virtuelle infrastruktur til å bli det de kaller et virtuelt operativsystem for datasentraler, «Virtual Datacenter Operating System».

Kjernen i vCloud blir et sett med «Cloud vServices» som omfatter programmeringsgrensesnitt og teknologier for både interne nettskyer, og evnen til å slå sammen interne og eksterne nettskyer.

Ifølge VMwares toppsjef Paul Maritz vil vCloud drastisk senke terskelen for å innføre nettsky-basert databehandling med den fleksibilitet det innebærer.

VMware mener at tilbydere allerede i dag kan levere det enkleste laget i det som skal bli den fullstendige «Cloud vServices» med tre lag til sammen. Det innebærer at dagens «VMware Ready» tjenester skal utvides, først med «VMware Ready Optimized» tjenester som utvikles i samarbeid med partnere og så med «VMware Ready Integrated» tjenester der visjonen om forening av interne og eksterne nettskyer skal realiseres fullt ut.

Analyseselskapet IDC peker på at denne måten å organisere nettsky-tjenester på innebærer en vesentlig fordel for kunden: Man vil når som helst kunne flytte en tjeneste fra en tilbyder til en annen som benytter den samme plattformen, eventuelt overføre den tilbake til sitt eget miljø.

Enhver type applikasjon som i dag kan kjøres i et VMware-miljø, vil også kunne kjøre i vCloud, sier VMware. De ser for seg at dette kan gjøre det enda mer tiltrekkende å levere applikasjoner som ferdig konfigurerte virtuelle maskiner i standarden Open Virtualization Format (OVF).

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.