BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vodafone: Europeisk brite vokser på mobil

Vodafone, Europas største mobilselskap, økte overskuddet i første halvår med 24 prosent, i hovedsak som følge av økt kundevekst og geografisk ekspansjon.

Frode Eriksen
14. nov. 2000 - 10:42

Vodafone er det største av de fire britiske GSM-operatørene. Det har bygd seg opp til et selskap som sitter med et så og si komplett europeisk mobilnett. Det investerer for å bygge ut GSM-virksomheten, og kjemper også for 3G-virksomheter i Europa. Det er underrepresentert i Norden der det ikke har annet enn svenske Europolitan.

Underrepresentasjonen i Norden ser ikke ut til å true selskapets stilling. Det siste oppkjøpet skjedde sist uke i Sveits der selskapet overtok 25 prosent av aksjene i Swisscoms mobilvirksomhet.

Selskapet satt etter første halvår (regnskapsåret starter 1. april) igjen med 3,28 milliarder pund før skatt og avskrivninger, mot 2,66 milliarder pund i samme halvår i fjor. Resultatet inkluderer det tyske selskapet Mannesmann som ble kjøpt i april.

Vodafone solgte i vår også det britiske mobilselskapet Orange som fulgte med da Mannesmann ble kjøpt, til France Telecom. Det skaffet selskapet kapital og aksjer i det franske teleselskapet.

Pengene har gått like raskt ut i kostnader knyttet til mobillisenser for tredje generasjon mobiltelefoni. Selskapet har deltatt i konkurransen i alle de europeiske mobilmarkedene i år.

Selskapet solgte i halvåret for 10,2 milliarder pund, som er 32 prosent høyere enn tilsvarende halvår i fjor da salget endte på 7,7 milliarder pund.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.