Vokser kraftig på nettkundene

Basefarm-sjef Grethe Viksaas trosser finanskrisen og girer opp.

Grethe Viksaas har allerede ansatt åtte i år, men gir seg ikke med det.
Grethe Viksaas har allerede ansatt åtte i år, men gir seg ikke med det.

Basefarm-sjef Grethe Viksaas trosser finanskrisen og girer opp.

Det er ikke helsvart i IT-bransjen. Flere IT-bedrifter legger tvert imot opp til vekst og masseansettelser.

Blant dem er Basefarm som leverer driftstjenester til virksomheter som bruker internett som en viktig kundekanal. Dette er virksomheter som kan tape store beløp dersom nettet ikke virker som for eksempel portaler, nettaviser, streaming-tjenester, søketjenester og e-handelsløsninger.

- Det er åpenbart at våre kunder har sett verdien av å sette ut sine driftstjenester, sier administrererende direktør Grethe Viksaas til digi.no.

Basefarm drifter kunder som Dagbladet, Norwegian, Elkjøp og Tv4 i Sverige. Salg av flybilletter skjer hovedsaklig over nett, og nedetid for Norwegian bare en halvtime vil bety store beløp i tap.

Grethe Viksaas har vært sjef for Basefarm i ni år for det som etter hvert har blitt en av Nordens største aktør på drift og IT-relaterte tjenester på nett. 2.400 servere i Norge, 700 servere i Sverige og fire datasentre sørger for kundenes drift og oppetid.

I fjor ansatte selskapet 35 nye mennesker og har allerede fått åtte nye på plass i år. Men Basefarm gir seg ikke her. Fortsatt er det behov for et titalls nye medarbeidere med kompetanse på Unix, søk og Windows.

I dag er Viksaas sjef for 160 ansatte, hvorav 125 er i Norge og resten sitter i Sverige. Selskapet omsatte i fjor for 208 millioner og med et resultat på 18 millioner.

Viksaas startet selv opp forretningen under forrige nedgangsperiode i 2000.

- IT-bransjen gikk da som kjent på en smell, men det var en verdifull erfaring. Vi lærte oss å bygge sten for sten og fikk et sunt forhold til forretningsdrift. Heldigvis gikk bare en kunde konkurs og vi kom oss igjennom krisen, sier Viksaas.

I dag er altså Basefarm et svært solid selskap som har fått et godt grep mot det offentlige markedet. I fjor vant selskapet den prestisjefylte kontrakten med Altinn som samhandler med 20 offentlige aktører.

Flere enn 2,3 millioner privatbrukere og over 433.000 bedrifter har til sammen sendt inn mer enn 30 millioner skjema siden Altinn ble lansert sent i 2003. Basefarm har fullt driftsansvar for løsningen, inkludert infrastruktur, applikasjoner, tjenester, og grensesnitt mot alle etatene som benytter løsningen til datainnsamling fra næringslivet.

Bare for denne kunden består driftsløsningen av rundt 100 maskiner, hvorav 40 er virtuelle, og utgjør et produksjonsmiljø, et utviklingsmiljø og flere testmiljøer. Maskinene er plassert i to separate datasentre, som hver kan håndtere tjenestene alene dersom det andre datasenteret skulle bli utilgjengelig.

Basefarm har siden 2004 til 2008 hatt en snittvekst på 38 prosent hvert år. Til neste år legger selskapet opp til 15 prosent vekst.

Selskapet er på ingen måte lønnsledende, men legger vekt på fleksibilitet og tillit. Turnover utgjør 10 prosent som er nesten halvparten av snittet i IT-bransjen på 18 prosent.

Viksaas er positiv for framtiden. Den verste trusselen er hvis kunder går konkurs. Dette har skjedd bare to ganger i løpet av ni år.

Til toppen