Voldsom tempoøkning i prosessorkrigen

Mye tyder på at også Intel vil komme med en prosessor med klokkehastighet på over 1 GHz rett over nyttår.

Mye tyder på at også Intel vil komme med en prosessor med klokkehastighet på over 1 GHz rett over nyttår.

Etter at kilder ved AMD nylig fortalte at selskapet vil komme med en gigahertz-utgave av Athlon-prosessoren tidlig neste år - kanskje allerede helt i begynnelsen av januar - kan det virke som om Intel plutselig har fått hastverk.

Årsaken er selvsagt at AMD nå har et ytelsesforsprang på Intel, i tillegg virker det som stadig flere blir positivt innstilt til AMDs produkter.

Dette er nok mer enn brikkegiganten Intel kan tåle. Selskapet har ifølge The Registers kilder innsett at det må gjøre noe stort og imponerende for å vinne tilbake posisjonen som prosessorutvikler nummer én. For Coppermine vil aldri kunne hente igjen forspranget Athlon har fått.

Ifølge kilder ved Intel kan selskapet komme til å framskynde utviklingen av selskapets neste generasjon IA-32-prosessor, Williamette, med hele ni måneder.

Det er i tilfelle en imponerende utvikling: Williamette vil baseres på en helt ny kjerne, i motsetning til Coppermine, som er basert på P6-kjernen som også blant annet Pentium Pro benytter.

Coppermine vil forøvrig lanseres neste uke.

Williamette skulle etter den opprinnelige planen lanseres i tredje kvartal neste år. Prosessoren skal være basert på samme 0,18 mikron prosessteknologi som Coppermine, men vil ha en klokkehastighet på 1100 MHz og et integrert, sekundært hurtigminne på mer enn 1 MB.

Det kan bli spennende å se om Intel greier å få Williamette feilfri på så kort tid. Tidligere, spesielt i forbindelse med Xeon-prosessorene, har selskapet ikke greid å lage feilfrie prosessorer på overtid en gang.

Det blir også spennende å se hva en tidlig introduksjon av Williamette får å si for salget av Coppermine. Foreløpige antakelser sier nemlig at Williamette vil komme i februar. Dette betyr i tilfelle et raskt prisfall for Coppermine.

Til toppen