Voldsom vekst i datatrafikken

Fotball-VM bidrar til nye rekorder.

Voldsom vekst i datatrafikken
Amerikansk interesse for gårsdagens fotballkamp mellom USA og Tyskland under fotball-VM i Brasil bidro til kraftig vekst i internettrafikken. Bilde: imago/Moritz Müller/ All Over Press

Det er få begivenheter som får folk over hele verden til å kaste seg over sosiale medier mer enn store, internasjonale idrettsarrangementer. Og for hvert arrangement tas det ofte i bruk stadig mer båndbreddekrevende tjenester. Fotball-VM i Brazil har så langt ikke vært noe unntak.

Det finnes ikke noen komplette tall for hvor mye datatrafikk som går inn og ut av fotballarenaene i de brasilianske storbyene, men den brasilianske teleoperatøren Oi har kommet med noen tall som skal være sammenlignbare med tall fra tidligere arrangementer.

Gigaom skriver at den totale trafikken over IT-nettverkene skal ha vært på 32 terabyte i løpet av de ti første dagene. Dette høres kanskje ikke så mye ut, men tallet omfatter ifølge Gigaom ikke datatrafikken fra publikum som bruker offentlige mobil- og WLAN-tjenester. I stedet dreier det seg kun om det IFA selv, de 32 nasjonale fotballagene og omtrent 20 000 journalister har brukt til nå.

– De ti første dagene av VM skapte en datamengde tilsvarende 171 Super Bowl-arrangementer per dag som ble overført for FIFA over Oi-nettverkene, skal Oi ha opplyst i en uttalelse.

Ifølge Oi skal datatrafikken allerede etter ti dager være høyere enn den totale mengden data som ble overført via et tilsvarende nettverk under fotball-VM i Sør-Afrika i 2010. Under vinter-OL i Sotsji skal det ha blitt overført 34 terabyte med data over et slikt nettverk i løpet av 17 dager.

Et litt artig tall er at det i løpet av de ti dagene har blitt koblet til 152 000 ulike enheter til det trådløse pressenettverket ved de tolv fotballarenaene. Det utgjør 7,6 enheter per journalist.

Før VM spådde Cisco at arrangementet ville føre til en tredobling av trafikken som normalt genereres i Brasil i løpet av en måned.

Akamai

Selskapet Akamai står for mye av innholdsdistribusjonen på internett globalt, men særlig mellom det amerikanske kontinentet og Europa. Det har blitt anslått at mellom 15 og 30 prosent av all internett-trafikk leveres via Akamai. Selskapet har offentliggjort diagrammer som viser hvordan internett-trafikken vokser når kampene spilles i Brazil.

Den absolutte toppen skal så langt ha skjedd under kampene mellom USA og Tyskland, og Ghana og Portugal i går. Akamai har ennå ikke oppgitt noe nøyaktig tall for dataraten som ble levert, men kurven viser at den var langt høyere enn de forrige rekorden under dette VM-et, som ble satt den 17. juni i kampen mellom Brasil og Mexico. Men da ble det bare spilt én kamp på samme tid. Likevel registrerte Akamai en datarate på 4,59 terabit per sekund. Tallene fra Akamai omfatter bare trafikken fra 50 ulike selskaper med rettighet til å overføre fotballkampene på nettet. All annen trafikk kommer i tillegg.

Under semifinalen mellom Canada og USA i ishockey under vinter-OL i år registrerte Akamai en datarate i nettverkene på opptil 3,5 terabit per sekund.

Noe av årsaken til den massive trafikken under gårsdagens to første kamper kan være strømmetjenesten til den amerikanske sportskanalen ESPN. Ifølge CNET News skal 1,7 millioner brukere ha brukt tjenesten samtidig under fotballkampen i går, noe som skal være ny rekord. Det antas at noe av årsaken til den store brukermengden var tidspunktet for kampstart, på formiddagen på en hverdag i USA.

Norge

I Norge er det langt senere på dagen når kampene spilles. Før VM spådde Telenor tidenes tidenes mobil-VM fordi det er sommer og mange ville ta med seg fotballopplevelsen ut.

Men den 24. juni måtte selskapet fastslå at trafikkveksten bare har vært moderat, omtrent 20 prosent under de mest populære kampene under de første elleve dagene av mesterskapet. Høyest var trafikken under kampen mellom Tyskland og Ghana, da ble det overført totalt 13 terabyte via mobilnettet, med en målt fart på 14,4 megabit per sekund. Omtrent 40 prosent av trafikken blir sendt via 4G-nettet.

Livetrafikken via Telenors distribusjonsløsning for nett-TV i fastnettet steg likevel med 123 prosent i perioden, sammenlignet med de 11 foregående dagene. Trafikktoppen så langt i dette nettet skjedde under åpningskampen mellom Brasil og Kroatia, med en gjennomsnittlig datarate på 27,5 gigabit per sekund.

Telenor mener at de aller fleste i Norge ser kampene via vanlige, lineære tv-sendinger hos NRK og TV 2.

    Les også:

Les mer om: