Voldsom vekst i e-handel fra utlandet

Til tross for høy toll, eksploderer nordmenns handel på utenlandske nettbutikker - ledet an av kvinnene.

Look fantastic netthandel kvinner
Look fantastic netthandel kvinner

Til tross for høy toll, eksploderer nordmenns handel på utenlandske nettbutikker - ledet an av kvinnene.

Med jevne mellomrom dukker debatten opp om den lave tollgrensen opp: Alle varer som er verdt mer enn 200 kroner må fortolles. Det koster 85 kroner for behandlingen og så kommer moms i tillegg. Grensen har stått stille siden 1979.

Til tross for den lave grensen formelig eksploderer norske forbrukeres handel på utenlandske nettbutikker. Det viser nye tall digi.no har fått fra Posten.

Tallene viser at de norske nettbutikkene har tøff konkurranse fra de utenlandske, selv med dagens lave frigrense.

Posten teller antall pakker de har fortollet på forenklet måte. Dette er pakker verdt mellom 200 og 1000 kroner. I 2005 fortollet Posten hele 159.000 pakker på denne måten, forteller Eva Bratholm, informasjonssjef i Posten til digi.no.

Og utviklingen så langt i år gjør at Posten spår at de vil ha fortollet 230.000 pakker i år, en vekst på 44 prosent fra 2005.

Fordi det er momsfritak på bøker, og innholdet deklareres på utsiden av pakkene, har Posten en god oversikt over trendene.

– Før dominerte bøker og DVD-er. Nå er det en sterk vridning mot vesker, sko, sko, pyntegjenstander, kosmetikk, hårprodukter og klær, forteller Bratholm.

Det er altså de typiske kvinnevarene som har kommet til. Bratholm nevner blant annet den store britiske nettbutikken lookfantastic.com som en butikk de ser mye pakker fra.

– Det er åpenbart mye å spare på å kjøpe hårprodukter og kosmetikk fra utlandet, forteller Bratholm til digi.no.

Til toppen