Vollvik står fram med ny nettbank

Chess-gründer Idar Vollvik sitter på pengesekken i YA Bank, og vil nå gi de store bankene bank.

Chess-gründer Idar Vollvik sitter på pengesekken i YA Bank, og vil nå gi de store bankene bank.

Et nytt nettbasert finansselskap, YA Bank og Forsikring, åpner før sommeren, og har det svært ambisiøse målet å bli privatpersoners foretrukne bank- og forsikringsalternativ innen 1000 dager.

Dette er ingen umulighet, mener medgründer og vordende banksjef i YA Bank og Forsikring, Svein Lindbak.

Chess-gründer Idar Vollvik har skutt inn 11 millioner kroner av en total aksjekapital på 15 millioner kroner, mens Lindbak har gått inn med resten.

Snart vil selskapet gjennomgå en offentlig emisjon og prøve å hente inn mellom 200 og 300 millioner kroner.

Ifølge dagens lov om eierskap i finansinstitusjoner må Vollvik redusere eierandelen til ti prosent mot 62 prosent i dag.

Lindbak mener vi fortsatt bare er i startgropen på Internett-baserte banktjenester, og det er et stort marked å ta av. Han tror at de store og tradisjonelle bankene snart mister kunder som følge av et tungrodd system og høye gebyrer.

Mastodontene vil heller måtte konsentrere seg om rådgivende tjenester mot bedriftsmarkedet, mens små Internett-baserte banker med gunstige, raske og interaktive tjenester vil vinne i kampen om privatkundene, mener Lindbak.

YA Bank kan sammenligne seg med Skandiabanken i konsept, som på bare fem år har klart å skaffe seg 250 000 privatkunder. Denne gruppen er i hovedsak kunder på boliglån og nettbank.

Men mens Skandiabanken har spesialisert seg på boliglån og nettbank, vil YA Bank og Forsikring tilby forbrukerlån og kredittkort.

Som ny kunde blir man utstyrt med både Visa debetkort og Visa kredittkort. YA Bank vil være den første aktøren som til og med kan tilby sine kunder kredittkort for betaling av matvarer hos dagligvarekjeder, alt fra Rema og Rimi til Ultra og Meny.

Regningen kommer først en måned etter, og beløpet er rentefritt i 45 dager. Klarer brukeren å betale innen fristen, er dette også gebyrfritt. Går man derimot over fristen blir lånet belastet med en skyhøy rente.

Det er nettopp rentemarginen YA Bank skal tjene på. Mens de øvrige banktjenester er gebyrfrie, skal banken tjene på lån med høy risiko. Dette er som regel forbrukerlån som benyttes til alt fra bil, båt, møbler og reiser.

Lindbak mener vi bare så vidt har sett starten på hva små Internett-baserte nisjeaktører kan tilby. Banker innen denne kategorien antas å ha bare mellom 300 000 til 500 000 av privatkundene, mens det totalt finnes vel 3,5 millioner bankkunder.

Denne bolken vil YA Bank og Forsikring ta sin del av. Lindbak forsikrer at en kunde ikke skal behøve å vente i dager eller uker for å få svar på sin lånesøknad.

Dette skal skje direkte etter at søknaden er sendt. Automatiske systemer skal håndtere dette raskt og effektivt.

YA Bank og Forsikring søker nå etter flere Java-utviklere som skal utvikle YAs portal og integrere ERP-systemer.

IT-avdelingen vil bli den kritiske suksessfaktor ettersom man baserer seg på selvbetjening og automatiserte tjenester. I alt vil det ansettes rundt 30 personer, hvorav en tredel vil være relatert til IT.

– Vi vil til enhver tid garanterer å være blant de tre rimeligste bankalternativene, forsikrer Lindbak til digi.no.

Til toppen