Vunnet Xbox? Ikke la deg lure!

Har du mottatt epost nylig der det står at du har vunnet en Xbox? Forhåpentligvis gikk du ikke på limpinnen.

Har du mottatt epost nylig der det står at du har vunnet en Xbox? Forhåpentligvis gikk du ikke på limpinnen.

Spammerne blir stadig mer utspekulerte - for ikke å si kyniske. Et ferskt eksempel er nettstedet www.dream-giveaway.com som lokker med fine premier - for tiden en Xbox med fem spill - dersom du bare legger inn mailadressen din, og gjerne adressen til en fire-fem venner...

Kanskje er det det en av vennene til webutvikler Kim Steinhaug fra Vågsbygd i Kristiansand har gjort (mer sannsynlig er det at en web-bot har fanget opp adressen hans fra hans nettsider). For nylig mottok sørlendingen en e-post med den gledelige beskjed om at han hadde vunnet månedens Xbox-premie.

Som erfaren spam-mottaker - Steinhaugs e-postfilter håndterer et par hundre av dem i døgnet - skjønte han umiddelbart at også dette mest sannsynlig var en bløff, men han var nysgjerrig på hva som var haken ved nettopp denne spam'en, derfor logget han seg inn på nettsiden med den oppgitte passordkoden.

Som tenkt så gjort - Steinhaug logger seg inn på en side som faktisk inneholder et sikkerhetssertifikat! Opplegget er med andre ord profesjonelt laget, og for et utrenet øye kan det sikkert være vanskelig å se at det er noe galt.

Steinhaug vet imidlertid at han aldri har meldt seg på noen konkurranse, så mistenksomheten slipper ikke taket.

Så kommer det: For at premien skal kunne sendes i posten må han naturligvis registrere en korrekt bostedsadresse - og, ja, forresten - du må betale 9,95 dollar for transport av premien.

Steinhaug har naturligvis ikke registrert seg eller betalt, men han advarer folk mot å gå på limpinnen.

Det kan godt hende at dream-givaway.com deler ut premier, og at pengene du betaler inn faktisk går til transport av premien. Det er ikke særlig sannsynlig, men det er mulig. Det er ikke det som er poenget. Poenget er at denne og liknende nettsider i utgangspunktet er en svær spammotor - hele bedriftsideen er å lure folk til å legge igjen sin egen og sine venners e-postadresser, slik at nettstedet hele tiden tilføres nye og oppdaterte adresser som så kan selges dyrt overfor kunder som ikke er så nøye på hvilke metoder som benyttes for å få solgt produktet sitt.

Derfor: Foruten at du bør holde deg unna nettsteder som dream-giveaway.com og liknende, råder vi deg til følgende for å redusere spam-risikoen:

  1. Du må ikke åpne mistenkelig e-post. Slett slik e-post.
  2. Vær svært forsiktig med innkjøp på grunnlag av masseutsendt e-post. Det er her spammerne tjener pengene sine.
  3. Vær forsiktig med å legge igjen din e-postadresse på websider, nyhetsgrupper, chat-kanaler og lignende. Undersøk først betingelser og seriøsitet.
  4. Ikke spre e-postadressen din ukritisk til mange. Bruk flere e-postadresser, for eksempel en i jobbsammenheng, en annen i kontakt med venner og en tredje for dem du ikke kjenner.
  5. Ikke bruk automatisk svar i e-postprogrammet. Ved bruk av automatisk svar forstår spammerne at e-postadressen er i bruk.
  6. Ikke benytt funksjonen for forhåndsvisning av e-post.
  7. Ikke spre dine venners e-postadresser. Skjul mottakeradressene når du sender e-post til flere på en gang. Ikke videresend kjedebrev.
  8. Skaff deg oppdatert spamfilter og virusfilter, enten på egen maskin eller via Internetleverandøren din. Last også ned gratis oppdateringer for operativsystemet ditt fra Internett så ofte som mulig, med tanke på nyoppdagede sikkerhetshull.
  9. Hold deg løpende oppdatert via aktuelle nettsteder, lær om hvordan spam, virus og lignende virker.
  10. Benytt brannmur som gir beskyttelse mot uønskede inntrengere fra Internett.
Til toppen