Vurdere egne krav for barne-mobiler

Sverige er kjent for å være forsiktige og vurderer nå en egen standard for mobiler til barn.

Sverige er kjent for å være forsiktige og vurderer nå en egen standard for mobiler til barn.

Svenskene er kjent for å være forsiktige og ledet forskning og utviklingen på skjermstråling. Nå vurderer man å innføre egne krav og regler for mobiler beregnet på barn.

Et vitenskapelig råd som ledes av den svenske epidemiologiprofessoren Anders Ahlbom på Karolinska institut skriver i en årsrapport at barn kan være ekstra følsomme på stråling fra mobiltelefon, skriver idg.se.

Nå skal det svenske Statens strålskyddsinstitut (SSI) til neste uke beslutte om det skal lages egne regler for barns bruk av mobiltelefoner.

Rådet peker likevel på behovet for å utvikle handlingslinjer med tanke på den usikkerheten som rår.

I midten av januar kom SSI:s bristiske søsterorganisasjon NRPB (National Radiological Protection Board) med en ny rapport om forskning rundt elektromagnetiske felter.

Den peker på ferske studier fra (fra 2003 og 2004) som viser at det ikke finnes vitenskapelige bevis for at mobiler skal være farlige. Men det går heller ikke å si at mobilen er trygge.

Myndighetene gjentar derfor forsiktighetsregler og spesielt overfor barn.

Den britiske utvikleren Commun8 har i fjor høst lansert barnemobilen Mymo for verdensmarkedet som er tiltenkt barn mellom fire og åtte år. Den har tre knapper og kan ringe fem numre og har angrefunksjoner.

Voksne anbefales å ringe med handsfree.

Til toppen