JUSS OG SAMFUNN

Vurderer å gjøre P2P-nedlasting lovlig

I Frankrike diskuteres det om nedlasting fra fildelingstjenester bør være likestilt med annen «privat kopiering».

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. des. 2005 - 09:23

Frankrike kan bli det første landet som vedtar en lov som i stor grad tillater fri nedlasting av rettighetsbeskyttet innhold fra Internett for privat bruk. Det skriver News.com.

Medlemmer av Assemblée nationale (altså ikke Senatet som er førstekammeret i den franske nasjonalforsamlingen) voterte onsdag med 30 mot 28 stemmer om å akseptere et lovforslag som vil kunne hindre at underholdningsindustrien går til søksmål for copyrightbrudd gjort i privat øyemed.

News.com skriver at forslaget er en del av et større lovforslag om copyright, og at det lyder omtrent som følger: "Forfattere kan ikke hindre reproduksjon av arbeid som er gjort i ethvert format fra en nettbasert kommunikasjonstjeneste, når hensikten er privat bruk og når de ikke, direkte eller indirekte, medfører kommersielle metoder".

Dette kan bety en mulig legalisering av P2P-nedlasting av opphavsrettbeskyttet musikk, film og mye annet. Det forklarer Jean-Baptiste Soufron, juridisk rådgiver ved Association des Audionautes, til News.com. Organisasjonen har representert omtrent 100 klienter som er blitt anklaget for ulovlig fildeling.

Fransk copyrightlovgivning opererer med et konsept som kalles "privat kopi". Dette er også velkjent her i Norge. Det innebærer at innbyggerne kan lage kopier av for eksempel CD-plater til seg selv eller sine venner. Men i det siste har det ifølge Soufron vært en heftig debatt i Frankrike om å få vite hvorvidt dette konseptet også inkluderer nedlasting av innhold fra Internett.

    Les også:

Soufron forteller til News.com at en fransk domstol nylig har avsagt en kjennelse som peker i denne retningen, altså at nedlasting av innhold til personlig bruk tilfredsstiller definisjonen på "privat kopi". Men i Frankrike tar man mer hensyn til nedskrevet lov enn til rettspresedens. Derfor mener Soufron at lovforslaget som nå er under arbeid, vil være viktig i den typen saker Association des Audionautes fører.

Han mener likevel ikke at rettighetshaverne skal måtte godta dette uten kompensasjon. Association des Audionautes støtter en kobling mellom lovforslaget og en royaltyavgift som samles inn av Internett-leverandørene. Det antydes en månedlig avgift på mellom to og fem euro for de kundene som laster opp eller ned mer enn et gitt mengde.

IFPI, den internasjonale handelsorganisasjonen som taler på vegne av plateindustrien, er derimot svært bekymret over lovendringen.

- I stedet for å bidra til veksten av legitime musikktjenester på Internett, vil noen av lovforslagene være ekstremt skadelige for lovlig tjenester og for framtiden til de franske kulturbransjene, sier organisasjonen i en uttalelse til News.com.

En europeisk talskvinne for IFPI, Francine Cunningham, mener likevel at forslaget ikke ser ut til å tillate fri opplasting av opphavsrettsbeskyttet innhold. Hun mener denne forskjellen er viktig for plateindustriens pågående rettstvister mot omfattende opplastere.

Nå er det langt fra sikkert at lovforslaget vil overleve neste runde i det franske parlamentet. Store deler av den franske regjeringen skal nemlig tilhengere av en innstramning av opphavsrettslovgivningen, inkludert hardere straffer for piratene.

Franske liberation.fr skriver at det absolutt ikke er gitt at fildeling blir tillatt. Forslaget som ble vedtatt, ble fremmet av opposisjonen, nærmere bestemt Parti socialiste. Grunnen til at det ble vedtatt, er at mange på regjeringens side ville bruke denne anledningen – et helt ufarlig forslag som ikke kan få praktiske følger – til å markere sin misnøye. Denne misnøyen går ifølge libaration.fr på helt andre ting.

Vedtaket om å kompensere rettighetshaverne kan ikke settes ut i livet før lover om fildeling behandles, og det kan heller ikke settes i verk før det har gått gjennom senatet. Sjefen for flertallspartiet UMP i Assemblée national, Bernard Accoyer, sier til liberation.fr det er helt åpenbart at vedtaket ikke vil få noen praktiske konsekvenser.

Parti socialiste gleder seg selvfølgelig over at de har fått gjennom sitt forslag, men betydningen må ikke overdrives.

Også i Finland er fildeling nå et tema for myndighetene. Ny antipiratlover åpner ifølge The Register for at plateselskaper publiserer navnet til dømte fildelere i store aviser, samt krever at de dømte betaler for annonsene, i tillegg til vanlige rettsomkostninger eller bøter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.