Vurderer å kreve fortsatt XP-salg

Russiske konkurranse­myndigheter skal granske Microsoft.

Vurderer å kreve fortsatt XP-salg

Russiske konkurranse­myndigheter skal granske Microsoft.

Den føderale antimonopol-tjenesten i Russland (FAS) har startet en granskning av Microsoft. Bakgrunnen for dette er at Microsoft vil slutte å levere Windows XP til tross for at det er betydelig etterspørsel etter operativsystemet. I stedet tilbyr selskapet Windows Vista, et produkt FAS virker ganske skeptiske til.

FAS mener Microsoft har en dominerende stilling i markedet for operativsystemer, og tjenesten har funnet tegn på at selskapet har krenket den russiske anti-monopol-lovgivningen, nærmere bestemt artikkel 10 i loven om beskyttelse om konkurranse. Det forteller sjef for informasjonsteknologi i FAS, Vladimir Kudryavtsev, i en pressemelding.

FAS stiller spørsmål om hvorvidt Microsoft har rett til å terminere eller redusere leveransene av både OEM- og forhandlerversjonene av Windows XP. FAS har sendt en forespørsel til Microsoft med et krav om at selskapet rettferdiggjør disse handlingene.

Saken skal etter planen komme opp den 24. juli, men foreløpig har ikke Microsoft mottatt henvendelsen. En representant for selskapet sier dog til FAS at Microsoft respekterer og møter kravene fra reguleringsmyndighetene i Russland og ellers i verden.

- Etterspørselen etter Windows XP er fortsatt veldig høy. Dette er bekreftet av bestillingene fra både fra statlige institusjoner og sertifiserte forhandlere, sier Kudryavtsev i pressemeldingen.

- Ved terminering av lisenssalget for denne operativsystem-versjonen tvinger Microsoft konsumentene til å kjøpe dyrere datamaskiner med neste versjon av Windows, det vil si Vista, sier Kudryavtsev.

- Vista har fra begynnelsen av ført til mange klager fra brukere. De likte ikke at den krever en kraftigere datamaskin og at det ikke er kompatibelt med alle programmer. Etter å ha kjøpt en pc med Vista foretrekker mange å returnere til den gamle versjonen av operativsystemet, legger han til.

Til toppen