JUSS OG SAMFUNN

Vurderer avgift for datatreff

Sammenligner konkurranser i dataspilling med pengespill.

Panorama-bilde fra The Gathering 2009.
Panorama-bilde fra The Gathering 2009. Bilde: Eirik Solheim/eirikso.com (CC BY-SA 3.0 NO)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. aug. 2013 - 11:58

OPPDATERT: Lotteri- og stiftelsestilsynet nekter for at de har foreslått en slik avgift. Les mer i en ny sak her.

Lotteritilsynet i Norge vurderer å pålegge offentlige datatreff, gjerne kalt LAN (Local Area Network) en egen avgift. Bakgrunnen er at det under slike treff ofte arrangeres konkurranser i dataspilling, hvor det gjerne er pengepremier involvert. Lotteritilsynet mener at det er en viss tilfeldighet hvem som vinner, og dermed kan konkurransen sammenlignes med pengespill. Det er NRK Nordnytt som melder dette i dag.

Johann Ulvestad, pressetalsmann for organisasjonen KANDU (Kreativ aktiv norsk dataungdom), som arrangerer blant annet The Gathering, sier til NRK Nordnytt at en slik avgift vil være en alvorlig trussel mot norske datatreff.

– Spesielt i bygdene og distriktene er slike arrangementer viktige, sier Ulvestad til NRK Nordnytt.

Lotteritilsynet har tilsynelatende fått ideen fra Sverige, hvor en slik avgift er obligatorisk. Det er heller ikke småpenger det dreier seg om. Selv svært små LAN, med inntil ti maskiner, må i Sverige betale 3000 kroner i avgift, ifølge NRK Nordnytt. LAN med mellom 10 og 25 maskiner må betale 10 000 kroner, mens avgiften er på 36 000 kroner for større arrangementer. Avgiften må nødvendigvis dekkes inn gjennom deltakeravgiften. For et lite LAN med ti eller færre deltakere, må altså hver deltaker måtte betale minst 300 kroner i avgift til staten for å kunne delta.

Dersom dette også blir tilfellet i Norge, vil avgiften til staten kunne utgjøre brorparten av deltakeravgiften, i alle fall ved mindre og relativt korte arrangementer. Ved store arrangementer som The Gathering, ved over 5000 deltakere, vil avgiften derimot ikke utgjøre mer enn noe få kroner ekstra. Standardbilletten kostet i år 1050 kroner.

Ulvestad mener at det er opparbeidede ferdigheter og ikke tilfeldigheter som avgjør hvem som vinner i de spillene det konkurreres i.

Også tidligere har datatreff vært truet av statlige avgifter. I 2008 ble The Gathering utsatt for en mva-krav på nesten en halv million kroner. Kravet ble senere trukket.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.