Vurderer igjen Intel for Mac

Det er meldt om nye samtaler mellom Apple og Intel om Intel-prosessorer for Mac.

Det er meldt om nye samtaler mellom Apple og Intel om Intel-prosessorer for Mac.

I går ettermiddag meldte Wall Street Journal at det igjen har vært samtaler mellom Intel og Apple om mulig bruk av Intel-prosessorer i Macintosh-maskiner. Avisa viste til to anonyme kilder som påsto at selskapene ville inngå en avtale om dette.

Fra offisielt hold foreligger ingen kommentar.

Det er heller ikke klart om Apple vil gå helt over til Intel, eller tilby Intel-prosessorer på noen Mac-modeller.

Årsaken til interessen fra Apples side er dels pris, dels ytelse – særlig i forbindelse med kommende tokjerneprosessorer fra Intel – dels Intels spesialiserte prosessorer for bærbare. Bærbare Mac har ikke kunnet bruke G5-prosessoren fra IBM, fordi den trekker for mye strøm. I mens har Intels Pentium M-prosessor ledet an i en utvikling mot stadig mer salg av bærbare PC-er. I dag leverer IBM prosessorene til stasjonære Mac og Apple-servere, mens den tidligere Motorola-avdelingen Freescale Semiconductor lager prosessorene for bærbare Mac.

I 2004 ble Apple rammet av problemer ved IBMs produksjonsanlegg, og greide ikke å levere i takt med etterspørselen. IBM skal ha løst disse problemene. Men Apple har fått en ny bekymring: IBM-anlegget leverer prosessorer til alle de store spillkonsollene – Sony PlayStation, Microsoft Xbox og Nintendo – og skal tjene langt mer på disse enn på Power-prosessorer til Apple. Følgelig ser Apple faren for å bli en tredjerangs kunde hos IBM.

For Intel betyr ikke Apple noen spesielt stor omsetningsgevinst, markedsandelen er for liten til det. Men det kan bety mye prestisje å få den siste ikke-konforme PC-leverandøren på plass.

Analytikeruttalelser om IBM kan også være egnet til å bekymre Apple. I 2003 tapte IBMs halvlederavdeling 252 millioner dollar. I 2004 ble det bekreftet at avdelingen gikk med tap, uten at det ble oppgitt noe tall. Når Wall Street Journal spør, vil ikke selskapet si om driften i dag går i pluss. Analytikerne anbefaler IBM å vurdere hvorvidt halvlederproduksjonen er noe selskapet bør bry seg med overhodet. Samtidig er de enige i at det nye produksjonsanlegget sannsynligvis vil kunne utnyttes fullt ut, selv om Apple skulle trekke seg helt fra kundeforholdet.

    Les også:

Til toppen