Vurderer kortstopp på nett

Forbrukerrådet vil nå granske hvilke norske butikker som tar imot kredittkortbetaling over nett. Rådet vurderer å stoppe slik handel.

Forbrukerrådet vil nå granske hvilke norske butikker som tar imot kredittkortbetaling over nett. Rådet vurderer å stoppe slik handel.

Dette sier jurist Ola Fæhn i Forbrukerrådet til digi:media.

- Der hvor handel over Internett innebærer en stor mulighet for misbruk, har vi bestemmelser i markedsføringsloven som gjør at vi kan stoppe den, sier han.

Hvorvidt dette kun kan gjøres gjeldende overfor norske aktører eller om også utenlandske nettbutikker kan stanses etter samme bestemmelser, er Fæhn usikker på. Han mener imidlertid det enkleste for folk å forholde seg til, vil være om det er kortleverandøren som var ansvarlig for eventuelle misbruk.

- Etter kredittkjøpsloven vil VISA kunne stilles ansvarlig for misbruk av kredittkortnummer over Internett, sier han.

Fæhn trekker også fram en avtale Forbrukerrådet har gjort med bankene, der de har forpliktet seg til at det skal være enten pinkode eller signatur med hver transaksjon som belastes kundens konto.

- Vi må få slutt på at folk får belastet konto uten at det er brukt kode eller underskrift, sier han.

Forbrukerrådet sentralt har ikke fått inn noen klager på misbruk av kredittkort over nettet. Heller ikke rådgiver Magne Eek i Forbrukerombudet kjenner til tilfeller der norske forbrukere mener at deres kredittkort har blitt misbrukt av netthandlere.

- Nei, vi har ikke fått noen klager fra forbrukere som har opplevd noe slikt foreløpig, sier Eek til digi:media.

Han mener imidlertid at kortselskapene må ta sin del av ansvaret, dersom kredittkort skulle bli misbrukt idag.

- Det sentrale her er at VISA selv har åpnet for handel på nett. Da er det for enkelt å si at et eventuelt misbruk er kundens ansvar. Enten så får kortselskapene si at handel på nett ikke er ønsket, eller så får de også ta sin del av ansvaret ved eventuelle misbruk, mener Eek.

Internett vil i 1997 være et spesielt satsingsområde for både Forbrukerrådet og Forbrukerombudet.

Til toppen