JUSS OG SAMFUNN

Vurderer krav mot Sony etter batteritabbene

Flere japanske PC-leverandører er åpne for å kreve mer erstatning fra Sony pga batterisaken.

17. okt. 2006 - 08:05

I går erklærte Toshiba at selskapet vurderer å kreve erstatning fra Sony på grunn av batterisaken. I likhet med andre leverandører av bærbare PC-er, blant dem Apple, Dell, Lenovo, IBM, Fujitsu, Fujitsu Siemens og Hitachi, har Toshiba vært nødt til å kalle tilbake mange PC-batterier, av frykt for produksjonsfeil som i sjeldne tilfeller kan føre til overoppheting og brann.

Sony har forpliktet seg til å betale for det det koster å kalle tilbake og erstatte batteriene.

Toshiba sier de vurderer å kreve erstatning utover det, dersom de finner ut at de kan ha blitt påført tap i form av skade på produktenes og merkevarens image, og eventuelle tapte salgsmuligheter.

Selskapet understreker at de ikke har bestemt seg, men at de «ikke vil benekte muligheten for at vi vil be [Sony] dekke disse skadene.»

Før helgen kunngjorde Fujitsu og Sharp nye tilbakekallinger på 79 000 Sony-batterier. Til sammen er det siden august tilbakebalt nærmere 8 millioner PC-batterier fra Sony.

To andre japanske PC-produsenter, Fujitsu og Hitachi, har signalisert at de kan tenke seg å gjøre tilsvarende vurderinger, dersom de kommer fram til at tilbakekallingen kan ha skadet deres omdømme eller omsetning. Fujitsu sier til Reuters at det skjer ikke ut til å ha skjedd ennå. For eksempel er det ingen butikk som har fjernet PC-ene deres fra hyllene.

De øvrige PC-leverandørene som har måttet tilbakekalle batterier, har ikke kommet med tilsvarende signaler.

Sony sier de ikke har fått noen henvendelser, og avviser å kommentere hvordan de tenker å reagere på eventuelle krav om erstatning.

Analytiker Tatsuya Mizuno i Fitch Ratings sier til Wall Street Journal at utgiftene som Sony har påtatt seg, beløper seg nå til et sted mellom 340 millioner dollar og 510 millioner dollar. Dersom alle PC-leverandører med Sony-batterier blir med på tilbakekallingen, kan tallet øke til 850 millioner dollar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.