JUSS OG SAMFUNN

Vurderer statlig IT-gigant

Statsråd Rigmor Aasrud starter utredning.

IT-minister Rigmor Aasrud har bedt Difi se på mulighetene for å effektivisere offentlig sektor. Mer samordning innen statlig IT-drift er et av områdene direktoratet har anbefalt å se videre på.
IT-minister Rigmor Aasrud har bedt Difi se på mulighetene for å effektivisere offentlig sektor. Mer samordning innen statlig IT-drift er et av områdene direktoratet har anbefalt å se videre på. Bilde: Per Ervland
30. jan. 2012 - 11:09

Fornyingsdepartementet (FAD) vil nå se på muligheten for å effektivisere ulike administrative støttefunksjoner for å bedre produktiviteten i staten, fremgår det av en pressemelding fra departementet.

En av de mest aktuelle kandidatene skal være å opprette en egen statlig virksomhet som skal utføre felles støttefunksjoner innen IT-området. Dermed kan en ny statlig storaktør innen IT være i støpeskjeen.

– Det er viktig å samordne kreftene der hvor det ligger til rette for det. Dette vil kunne medvirke til en mer effektiv og profesjonell drift av staten, og på den måten vil vi kunne sette inn mer ressurser der vi virkelig trenger det, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud i en kommentar.

Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) har på oppdrag av fornyingsdepartementet foretatt en forstudie som peker på hvilke områder det kan være aktuelt å effektivisere. Sentralisering av administrative støttefunksjoner har vært en tydelig tendens i forvaltningen i andre land, særlig på områdene IKT, regnskap, lønn og innkjøp. Det samme er tilfellet i større private bedrifter og konsern.

– Fravær av felles statlige operative tjenestetilbud på drift av IKT og på innkjøpsområdet, er kanskje det mest slående når en sammenlikner Norge med andre land og med private konsern, sier Hans Christian Holte, direktør i Difi, i pressemeldingen.

Aktuelle temaer i den foreslåtte utredningen av en felles IKT-driftsorganisasjon vil blant annet være hvilke IKT-funksjoner som bør omfattes, om bruken skal være frivillig eller obligatorisk, lokalisering og modeller for finansiering og brukermedvirkning. I Difis forstudie forslås også at det gjøres en kartlegging i staten av behov for felles rammeavtaler.

Forstudien kan du laste ned her (pdf)

Difi tar også til orde for at eksisterende fellestjenester kan brukes mer. Dette gjelder for eksempel Direktoratet for økonomistyring (DFØ) som yter omfattende regnskaps- og lønnstjenester til store deler av statsforvaltningen. Også statens sentralbordtjeneste i Engerdal bør kunne brukes av flere.

Departementet har nedsatt en referansegruppe med deltagere fra en rekke departementer og direktorater som vil fortsette å følge arbeidet. Planen er å gjøre en grundigere kartlegging og analyse, og komme med konkrete forslag til tiltak i løpet av 2012.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.