Vurderer tvungen automatisk oppdatering av Windows

I kjølvannet av allskens ormer, vurderer Microsoft å påby automatisk oppdatering for alle hjemmebrukere av Windows.

I kjølvannet av allskens ormer, vurderer Microsoft å påby automatisk oppdatering for alle hjemmebrukere av Windows.

Sjefen for sikkerhetsavdelingen i Microsoft, Mike Nash, sier til Washington Post at selskapet vurderer svært seriøst å gjøre om den automatiske oppdateringstjenesten for Windows, fra dagens frivillige ordning til å være obligatorisk for alle hjemmebrukere. Han sier at tilsvarende tanker ikke er kommet like langt med tanke på bedriftsbrukere.

Hovedforklaringen på at Microsoft vurderer å påby automatisk Windows-oppdatering for hjemmebrukere er at det vil løse det store sikkerhetsproblemet med at mange lar være å installere nødvendige fikser, slik at hackere kan bruke for lengst fiksede sårbarheter til å ødelegge også for sikkerhetsbevisste brukere.

En annen grunn til at slike tanker kommer nå, er tilbakemeldinger fra brukerne. Microsoft forteller at stadig flere ønsker nettopp en slik ordning, slik at de kan slippe å måtte selv ta ansvar for å følge opp flommen av oppdateringer.

En endelig avgjørelse er ennå ikke tatt. Men den kan komme tidsnok til å være med på en Service Pack for Windows XP. Ellers vil påbudt automatisk oppdatering kunne bli en del av Longhorn som er ventet tidligst mot slutten av 2004.

Sikkerhetseksperter er stort sett positive til ideen. Microsoft-skeptikeren Bruce Schneier fra Counterpane Systems sier til avisa at tiltaket vil øke sikkerheten på Internett. En talsperson for SANS Institute støtter også ideen, men advarer at Microsoft først må sørge for å luke ut flere lus fra selve oppdateringstjenesten.

Til og med fra personvernhold er det støtte å hente. En talsperson for Electronic Frontier Foundation (EFF) sier at det er svært gode argumenter for å påby automatisk oppdatering, men at Microsoft må forklare nøyaktig hva det innebærer.

Til toppen