BEDRIFTSTEKNOLOGI

W3C foreslår royalty-frie patenter på programvare

W3C har lagt ut til høring et forslag som skal sikre royaltyfrie patenter i anbefalte standarder for programvare.

20. mars 2003 - 14:34

Flere av partene som bidrar til å standardisere å webtjenester, ønsker en ordning der også teknologi de har eller ønsker å ta patent på, skal kunne inngå i anbefalingene fra standardiseringsorganet World Wide Web Consortium (W3C). De har dog forsikret at de vil avstå fra å kreve royalty fra dem som tillemper standardene i kommersielle produkter.

    Les også:

En arbeidsgruppe i W3C har utarbeidet et forslag til hvordan dette kan gjøres: Royalty-Free Patent Policy er publisert, og W3C vil være mottakelig for tilbakemeldinger de kommende seks ukene.

Hovedpunktene i forslaget går ut på at patentert teknologi i W3C-anbefalte standarder skal vil være tilgjengelig for alle, uavhengig av W3C-medlemskap, og at det ikke skal være anledning for opphavsrettsinnehaveren å ta seg betalt for patentert teknologi når den anvendes som en del av en W3C-anbefalt standard.

Opphavsrettsinnehavere som deltar i standardiseringsarbeid gis kort frist dersom de ønsker å unnta sin teknologi fra den såkalte RF-lisensen ("royalty free"). Det er klausuler som legger bestemte vilkår for mulige unntak fra prinsippet som royaltyfrihet. Talspersoner for W3Cs patentgruppe advarer mot å betrakte dette som et smutthull, og slår fast at formuleringene er ment som en åpning for helt unntaksvis å finne andre løsninger.

W3Cs patentgruppe består av representanter for blant andre AOL Time Warner, Apple, AT&T, Hewlett-Packard, Motorola, Nokia og Oracle, samt Free Software Foundation og Open Source Initiative.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.