UTVIKLING

W3C utgir forbedret skjemastandard

XForms 1.1 tilbyr ny funksjonalitet og skal være enklere å forfatte.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. okt. 2009 - 10:49

De fleste skjemaer på websider er basert på HTML, men W3C står også bak XForms, en XML-basert standard som anses for å være en etterfølger til HTML-skjemaene. Denne uken kunngjorde W3C at XForms 1.1 er gjort til en W3C Recommendation.

XForms er basert på erfaringene man har gjort med HTML-skjemaene. Den viktigste forskjellen mellom disse to, rent bortsett fra at XForms er XML-basert, er at XForms separerer data som samles inn, fra markeringskoden til kontrollene som samler inn de individuelle verdiene. Dette åpner blant annet for enklere gjenbruk av skjemaene.

XForms ble opprinnelig designet for å være en del av XHTML, men er ikke lenger begrenset til å være del av dette språket. I stedet skal det kunne integreres i ethvert egnet markeringsspråk.

Blant nyhetene i versjon 1.1 er betydelig bedre funksjonalitet knyttet til datakommunikasjon i forbindelse med submission-elementet. Dette inkluderer blant annet tilgang til SOAP-baserte webtjenester, RESTful-tjenester, ATOM-baserte tjenester og tjenester som ikke er XML-baserte.

XForms 1.1 tilbyr nå datatypene for emaik og card-number, slik at skjemaforfattere enkelt kan validere e-postadresser og kredittkortnummer. Dessuten tilbyr den nye spesifikasjonene sine egne definisjoner for XML Schema-datatyper, som med får unntak tillater tomme strenger. Dette åpner ifølge W3C for at inndata som alder eller fødselsdato kan samles inn, uten at det er påkrevd for at skjemaet skal være gyldig. XML Schema-datatyper som xsd:positiveInteger og xsd:date har ikke en tom streng i sitt vokabular.

Den oppdaterte spesifikasjonen inneholder dessuten mange nye funksjoner som kan brukes i calculate og andre XPath-uttrykk. Dette åpner for blant annet grunnleggende datomatematikk, arbeid med tabelldata og parallelle lister, grunnleggende sikkerhetsfunksjonalitet og forbedret prosessering av nummer og strenger.

XForms 1.1 inkluderer også en del endringer knyttet til brukergrensesnitt, handlinger og hendelser.

En oversikt over alle forskjellene mellom XForms 1.0 og 1.1 finnes her.

XForms støttes av mye programvare - en oversikt finnes her. Ingen av de vanligste nettleserne er med i listen, men det finnes en utvidelse til Firefox som har som mål å implementere XForms 1.1.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.