Wallenberg satser en halv milliard på Spray

Svenske Spray, som i forrige uke kjøpte Nettavisen, får tilført 500 millioner svenske kroner fra Sveriges største investeringsselskap, Investor. Midlene fra Marcus Wallenberg (bildet) brukes blant annet til å øke takten i Norge.

Svenske Spray, som i forrige uke kjøpte Nettavisen, får tilført 500 millioner svenske kroner fra Sveriges største investeringsselskap, Investor. Midlene fra Marcus Wallenberg (bildet) brukes blant annet til å øke takten i Norge.

Investor AB går inn som finansiell partner i Internett-selskapet Spray AB. Spray er et selskap som hovedsaklig satser på portalvirksomhet på Spraystart.se og tilbyr gratis aksess via sin tjeneste. I tillegg finnes det en rekke nisjetjenester rettet mot forbrukerne, med et spenn fra personlig økonomi til en tjeneste for homofile.

Investor sprøyter inn en halv milliard svenske kroner i Spray, og hensikten er, ifølge en pressemelding, å øke takten i den internasjonale satsingen som Spray startet med tidligere i år.

Målet er å skape et av de ledende nettselskapene i Europa, og oppkjøpet av norske Nettavisen i forrige uke er en av de viktige brikkene for å nå dette målet. Investeringen gir bedre innsikt i hvordan Spray kunne legge totalt 180 millioner norske kroner på bordet, hvorav 165 millioner kontant betaling til eierne av Nettavisen.

- Investor var en av de første som så vårt potensial og investerte i Spray i begynnelsen av 1997, sier Per Bystedt i pressemeldingen. Han er administrerende direktør i holdingsselskapet Spray Ventures og styreformann i konsulentselskapet Razorfish.

Etter å ha fusjonert amerikanske Razorfish og Spray i 1998, ble all konsulentvirksomhet lagt til Razorfish og skilt ut fra Sprays øvrige virksomheter.

Marcus Wallenberg er administrerende direktør for Investor AB som ble grunnlagt allerede i 1916 av S-E Banken. Wallenberg-familien er kjent langt utover Sveriges grenser for sine investeringer i næringslivet og var blant annet svært medvirkende da svenske ASEA fusjonerte med sveitsiske Brown Boveri i 1987. Resultatet ble ABB.

Nå har Investor for alvor kastet sine øyne på internettbransjen. Ifølge Spray selv skal den nye kapitalen anvendes til å øke takten i etableringene i Tyskland, Franktike, Italia og Norge.

Wallenberg selv sier, ifølge pressemeldingen, at IT-investeringer nå skal konsentreres om Internett.

- Internettbransjen er høyinteressant for Investor og Spray har et veldig interessant konsept og en unik posisjon som det første og mest rendyrkede internettselskapet, sier Wallenberg.

Spray ble grunnlagt allerede i 1995 av seks unge gründere. Det var Kinnevik-sfæren og Jan Hugo Stenbeck som ble tappet for ressurser. Gründerne var slett ikke fornøyd med de digitale ambisjonene og vyene i Kinnevik. Dette førte blant annet til den allerede nevnte førsteinvesteringen fra Investor i 1997.

- Etter å ha fulgt Spray på nært hold i to og et halvt år så har vi fått stor tiltro til selskapets og ledelsens hensikt med å gjennomføre sine ekspansjonsplaner. I den internasjonalisering som nå gjennomføres håper vi å kunne bidra til med vår erfaring og kunnskap, sier Børje Ekholm som er ansvarlig for nye investeringer hos Investor.

Til toppen